Kulturni praznik s konjerejci

Mrzlo jutro, sneg , rahlo ledeno pihlja, skratka prava zima. Toplo oblečeni smo osedlali naše konjičke ter se odpravili na Vinkov vrh, točneje na domačijo našega člana Antona Jalovec, ki nam je letos ponudil topel prostor s pripravljeno malico in pijačo. Kot vsako leto, smo tudi letos počastili spomin na našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

Prejšnja leta je druženje na kulturni praznik potekalo na naši Plešivici, letos so pa zimske razmere neugodne za naše konjičke, saj je na planoti Plešivica še vedno cca. 50 cm zmrznjenega snega in bi bilo neprimerno obremenjevati konjske noge na ostrem snegu, pa tudi z avtomobilom je še vedno neprevozno. Pri iskanju lokacije nam je naš član Tone J. ponudil gostoljubje svoje domačije. Ko smo konje privezali, je sledil topel sprejem v ogrevanem prostoru z malico in dobro kapljico. Seveda je uvod potekal v vzdušju kulturnega praznika in pesnitvijo O Vrba.

Sledil je delavni sestanek, saj je naslednji dogodek konjerejsko pustovanje. Predstavljen je bil plan pusta z maskami in traso. Okrog 11. ure bi se pokazali v Žužemberku in okrog 13. ure v Dvoru. Sledilo je druženje in kramljanje o tekoči problematiki, zahvala gostitelju in pot nazaj proti domu. Nekateri smo ponovno preživeli prekrasen zimski dan na konjskem hrbtu v želji, da ga čimvečkrat ponovimo. Vidimo se na pustovanju.

Jole