Kulturna dediščina

Teden kulturne dediščine smo na PŠ Dvor obeležili na več načinov.

Najprej smo zbirali in si ogledovali fotografije naših krajev v preteklosti ter  na obisk povabili fotografa gospoda Staneta Mavra. G. Maver nas je s sliko, živo besedo in rekviziti (starimi, novejšimi in raznovrstnimi fotoaparati, bliskavicami, filmi, razvijalnikom…) seznanil  razvojem fotografije in nam predstavil  delo poklicnega fotografa.

V istem tednu smo opravili tudi ekskurzijo v Novo mesto. Na  ekonomski šoli Novo mesto nam je skupina zavzetih profesorjev in dijakov pripravila  predstavitev poklica medijski tehnik. Učenci so ob pomoči dijakov in profesorjev izdelovali animirani film, spoznali fotoatelje in opremo v foto studiu, fotografirali skupinske posnetke in individualne fotografije, spoznali kako poteka snemanje, kakšni so snemalni studii in oprema v njem, snemali novice in intervjuje ter vremensko napoved. Sledil je obisk LK Mirana Jarca. Prijazne in strokovno podkovane  knjižničarke so nam predstavile razvoj tiskane besede, pokazale najstarejše knjige, časopise, revijo Ciciban,  pisalni stroj, sobo  igralca  Janeza Ivana Cesarja z bogato knjižno zbirko približno 7000 knjigami… Polni vtisov smo odšli še na radio Krka in si najprej ogledali njihovo muzejsko zbirko radijskih aparatov. Sledil je ogled snemalnega studia in opreme ter poročil v živo.

Po prihodu na šolo smo polni vtisov ustvarjali. Na temo preteklosti in prihodnosti smo slikal stare fotoaparate, stare fotografije, pisali zgodbe in pesmi.

Naš projekt bomo zaključili z ogledom  starih fotografije našega kraja, ki ga za nas pripravlja g. Mirtič.

Zvonka Struna