Konjerejci odnesli najdražjo kračo - Suhokranjske novice
Konjerejci odnesli najdražjo kračo, 17. 01. 2016

kracevanje2016 (9)V Žužemberku je danes potekalo 21. tradicionalno kračevanje, ki ga organizirajo žužemberški kračmani. Dogodek se je pričel s slavnostno sveto mašo v cerkvi sv. Roka, ki sta jo vodila domač župnik ter novomeški škof msgr. Andrej Glavan, licitacija domačih dobrot, ki jih podarijo posamezniki pa se je odvijala v gostišču Koren.

Kračevanje poteka vsako leto na isti dan – na god sv. Antona puščavnika. Prične s sveto mašo, kjer verniki prosijo Boga za zdravje živine in ljudi, za dobro letino ter medsebojno razumevanje. Predhodno zbrane darove nato licitirajo v bližnjem gostišču, izkupiček pa namenijo za obnovo in vzdrževanje cerkve sv. Roka. Na licitaciji običajno sodelujejo domača društva, podjetniki, župani okoliških občin ter nekateri posamezniki.

Letošnja najboljša krača ni presegla lanskoletne, je pa vseeno dosegla vrtoglavih 500€.  Najboljši ponudnik so bili člani konjerejskega društva Suha krajina. Med licitirajočimi darovi so bili poleg suho-mesnatih izdelkov tudi umetniška dela, ura v obliki prašička, kuhinjske deske v obliki krač, pleten koš in košara, vino, krušni izdelki… Dogodek so z glasbenim vložkom popestrili tudi Krvavški planšarji.

Rok Z., foto: Matic K.Prijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja