Konjerejska strokovna ekskurzija v Cetingrad

Na dan svetega Jožefa, 19. marca se člani konjerejskega društva Suha krajina že tradicionalno udeležijo strokovne ekskurzije v Cetingradu na Hrvaškem. Tokrat smo avtobus zapolnili tudi z drugimi člani sorodnih društev ter prijatelji in ljubitelji konj. Tu je sicer tudi vsakoletni praznični sejem rabljenih, novih izdelkov pa tudi živali. Konjerejce zanimajo predvsem konji in vse povezano z njimi.

Letos je bil sejem na nedeljo, kar je seveda imelo za posledico zelo velik obisk iz različnih koncev Hrvaške, Slovenije in Bosne. Na ogled je bilo postavljenih zelo veliko konj hrvaške hladnokrvne pasme, tu in tam pa je bilo videti kakega toplokrvnega konja. Sklenjeno je bilo kar nekaj kupčij, prav tako pa je bil možen nakup konjeniške opreme.

V letošnjem letu, odkar je na hrvaškem evro se je dobro poznalo. Cene so močno poskočile, nekatere stvari so bile celo dražje kot v Sloveniji. Kljub temu so bili improvizirani lokali s pijačo in hrano, kjer so prednjačili jagenjčki in odojki, polni obiskovalcev. Prav tako je bilo na različnih koncih slišati glasbo, ki je tudi spodbujala druženje ob štantih in šankih. Natovorjeni z raznimi nakupi smo se po 14. uri z avtobusom odpravili proti domu. Seveda ni bilo enostavno. Nepregledne kolone vozil proti domu so se vile, še posebej zaradi gradbenih del na cestah, kjer so bili odcepi kilometrski. S pomočjo lokalnih policistov je bil promet bolj tekoče omogočen proti domu.

Zvečer smo imeli še toplo malico v gostišču na Prepihu pod gorjanci, po krajšem druženju pa se je izlet zaključil v Žužemberku. Zadovoljni ob srečni vrnitvi domov, je sledila zahvala vozniku in lahko noč.

Jole