Karate, para karate in Tai Chi v Žužemberku

DRŽAVNI PRVAK ZA LETO 2022 v disciplini PARA KARATE, vadi v naših vrstah, na kar smo ponosni in podpiramo vse, ki bi se nam želeli pridružiti in si poboljšati dan, teden, mesec, leto…..

Takoj v začetku bi se zahvalili županu občine Žužemberk, Jožetu Papežu, ki je prisluhnil naši želji po vadbi karateja, katerega obiskujejo učenke in učenci OŠ Žužemberk in okolice, v naših vrstah pa vadi tudi mojstrica karateja, ki je s svojimi izkušnjami iz področja aerobike in smučanja, občasno popestri vadbo.

VADBA KARATEJA ZA OTROKE, MLADOSTNIKE IN STAREJŠE je namenjen vsem, ki želijo razgibati telo, se počutiti bolj sproščeno in izboljšati splošno psihofizično pripravljenost, koordinacijo, preciznost, hitrost in moč. Hitri koordinirani gibi osnovnih elementov se združujejo v forme, zaporedja dvajsetih in več gibov, ki si sledijo v točno določenem zaporedje in smer izvajanja. Služijo da se v prostoru lažje znajdemo, ter postanemo pozornejši na vse kar se dogaja v okolici. V njih se skriva strategija samoobrambnih elementov, ki so uporabni v primeru reševanja kritičnih situacij, v katerih se lahko znajdemo, v vsakdanjem življenju. Vadba, ob redni vadbi, pozitivno vpliva na pozitivno samopodobo, samozavest, ter izboljšuje delovanje vseh vitalnih funkcij v telesu.

PARA KARATE je vadba primerna za osebe s posebnimi potrebami, sistem poučevanja pa je namenjen vsem, ne glede na zdravstvene težave. Vadbe se lahko udeležijo otroci ali odrasli z MOTNJO V DUŠEVNEM RAZVOJU, GIBALNO OVIRANI, tudi osebe ki uporabljajo HODULJE ali INVALIDSKE VOZIČKE, vadijo pa tudi tisti, ki jih ovirajo MOTNJE SLUHA ali VIDA.

TAI CHI CHUAN kitajsko veščino sproščanja, smo pred kratkim predstavili tudi v Žužemberku, nekaj pa ste o tej, zdravi vadbi, katero na vzhodu in po svetu, vadi več tisoč ljudi, lahko prebrali tudi v eni od predhodnih številk. Gibanje je za človeško telo skoraj tako pomembno kot voda in hrana. Pomembno je za vzdrževanje dobrega počutja, ki ga ponuja tudi umirjen ritem te kitajske veščine. Zavedanje samega sebe, umirjen um vodi telo, ki se ob trem polni z vitalno energijo. Nekaterim prija hitrost, drugim umirjen, osredotočen, kot sapica božajoč gib. Ljudje smo si različni, tako, da od matere narave lahko vsak na svoj način uživamo njen vir energije, ki nam ga ponuja. Umirjena jasa, tišina gozda, jutranji sončni vzhod ali pomarančno žareč zahod so nam dobro znani energetski viri, ki napajajo naše »računalnike«. S pomočjo gibanja ta izkoristek samo še stopnjujemo ……

Bojan Marinček