Iz brezna potegnili tudi nevarne odpadke - Suhokranjske novice
Iz brezna potegnili tudi nevarne odpadke, 22. 07. 2021

Minuli konec tedna smo člani Jamarskega kluba Krka očistili Brezno pod Svetim Primožem, ki leži na istoimenskem hribu nad Dvorom v občini Žužemberk. Brezno smo jamarji raziskali spomladi, na dnu pa žal odkrili kup odpadkov, med njimi tudi akumulatorje, ki so zaradi vsebnosti težkih kovin veljajo za nevarne odpadke. Ker brezno leži v zaledju stranskih pritokov reke Krke, je bilo čiščenje brezna toliko bolj pomembno. Jamarski klub Krka tradicionalno vsako leto pripravi čistilno akcijo jame ali brezna. Problematika je precej velika, saj je po ocenah Jamarske zveze Slovenije od dobrih 14.000 registriranih jam kar petina onesnaženih.

Ker je bila vremenska napoved za soboto slaba, sta člana kluba Jani Perovšek in Leopold Bregar že dan pred akcijo nad vhodom v brezno napela cerado, ki se je izkazala za zelo dobrodošlo, da jamarji na površju niso bili premočeni do kosti. Kljub dežju se nas je zbralo sedem jamark in jamarjev. V brezno so se spustili Tanja Podržaj, Žan Jakob Stariha, Robi Maren in Leopold Bregar, kjer so v kante nabirali smeti, na površje pa so jih vlekli Jani Perovšek, Maja Lokar in Saša Senica.

Skupno smo iz brezna potegnili okoli 1,5 kubičnega metra odpadkov: zarjavele posode, več manjših sodov, plastične in pločevinaste kante, v katerih so bili laki, barve in bencin, gume in več akumulatorjev. Med odpadki pa je bil tudi rep minometne mine.

Po dobrih dveh urah pridnega dela so jamarji iz brezna zunanji ekipi sporočili, da je dno očiščeno. Pridružila sta se še domačina Timotej Pečjak in Matej Zupančič, ki sta pomagala z odvozom. Odpadke smo odnesli sto metrov navkreber do gozdne poti in jih naložili na traktorsko prikolico. Nato jih je Matej odpeljali na dogovorjeno mesto ob glavni cesti, da jih bo ustrezno sortirala in odpeljala komunalna služba. Pri organizaciji čistilne akcije je na pomoč priskočila tudi občina Žužemberk, ki se ji zahvaljujemo za topel obrok in sodelovanje.

Saša Senica
Foto: Leopold BregarSuhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
×
#dogaja