Gasilska vaja v Hinjah

gasilskavajahinje-3Mesec oktober je mesec požarne varnost, zato se v tem mesecu vrstijo številne požarne vaje, ki so odličen trening za vse prostovoljne gasilce. Tako smo v soboto, 29. oktobra tudi v OGP Žužemberk izpeljali požarno vajo. Vsako leto je za organizacijo vaje zadolženo drugo prostovoljno gasilsko društvo v OGP-ju. Letos so za vajo poskrbeli gasilci PGD Hinje.

Vaja je potekala na območju Hriba pri Hinjah, natančneje na domačiji Krnc. Zastavljena je bila tako, da niso vsa društva hkrati planila na vajo. Najprej se je reševalo utopljenca iz bazena. Nato so bili vpoklicani gasilci z dihalno tehniko, ki so pregledali drugo nadstropje stanovanjske hiše, kjer sta bila dva ponesrečenca. Ker ima objekt le dvigalo, ki je v primeru požara nedelujoče, je bil prvi ponesrečenec prepeljan na trdna tla z dvižno lestvijo, drugi pa je moral s pomočjo gasilcev sam po lestvi navzdol. Dvižno lestev sta pripeljala dva operativca GRC Novo mesto. V neposredni bližini Domačije Krnc so drugi gasilci reševali prometno nesrečo in gasili avtomobil. Vajo si je ogledalo veliko obiskovalcev, saj je bil pogled na prizorišče z bližnjega pokopališča nad domačijo Krnc odličen. Na prizorišču vaje so bili osnovnošolci z OŠ Prevole, ki so spremljali oživljanje ponesrečenca, oskrbo le-tega s prvo pomočjo, si ogledali kamion z dvižno lestvijo ter nasploh opazovali potek reševanja z višine in iz vode ter potek reševanja v primeru prometne nesreče. Na prizorišču vaje so bili tudi delegati iz Srbije, ki so želeli videti, kako je urejeno gasilstvo pri nas.

Vaja je bila uspešna saj je bilo udeleženih kar 50 operativnih gasilcev ter 14 vozil.  Pogled na parkirana gasilska vozila in zbor je bil res lep. Na vaji je bilo prisotnih tudi 23 pripravnikov, ki bodo v naslednjih letih aktivno sodelovali kot operativni gasilci. Po vaji je sledila pogostitev na domačiji Krnc ter prijetno kramljanje.

Foto: Drago Z., besedilo: Nika P.