Gasilci priskočili na pomoč prebivalcem Ajdovske planote

Tudi letošnjo zgodnjo pomlad smo priča posledicam daljšega obdobja brez dežja. Statistični podatki Agencije Republike Slovenije za okolje pravijo, da je na območju Suhe krajine ravno v zimskem času najmanj padavin. Padavinska vremenska postaja na Jami pri Dvoru pozimi zabeleži več kot 40 odstotkov manj dežja glede na maksimum, in sicer povprečno samo 206 litrov na kvadratni meter. Suhokranjsko sušno obdobje še kako dobro poznajo na Ajdovski planoti, zato si med seboj pomagajo tudi s srčnimi gasilci.

Niti leto dni ni minilo odkar so prostovoljni gasilci iz Dvora in Ajdovca organizirali veliko akcijo črpanja vode iz največjega studenca na reki Krki, ki leži pod Podgozdom. Letos so pristopili še bolj organizirano in s pomočjo gasilskih cistern ter cistern ajdovskih kmetov polnili prazne vodnjake. Tudi tokrat so prepeljali čez 100 kubičnih metrov vode, ki bo namenjena napajanju živine. Vodo za ljudi pa kot običajno dostavljali tudi prostovoljni gasilci iz žužemberškega gasilskega društva.

Z gesto so si že lani prislužili pisno priznanje občine Žužemberk, ki jim je bilo podeljeno na slavnosti seji. Prav tako je bronasti grb občine Žužemberk prejel g. Dušana Ožbolt – eden izmed žužemberških gasilcev – ki pogosto sede za volan gasilske avtocisterne in pitno vodo pripelje tja, kjer jo primanjkuje.

Da tovrstne akcije ne bodo več potrebne, bo gotovo preteklo še nekaj vode. Še vedno poteka pogajanja za pridobitev dodatnih državnih sredstev, s katerimi bi občina lahko zgradila sekundarni vod in na javno vodovodno omrežje priklopila slehernega uporabnika. Nekateri sicer to možnost že imajo, a odziv na povabilo za priklop ni prav velik.

 

Foto: Drago Z., besedilo Rok Z.