Ekskurzija v Olimje

Septembrska sobota je bila kot nalašč za raziskovanje Slovenije. Pod vodstvom društva kmečkih žena smo se podali v Olimje. To je bila včasih nepoznana vas. Po letu 1990 pa je napredovala v enega najbolj obiskanih krajev v Sloveniji. Sprejel nas je pater minorit Jože Strojin, ki deluje v lekarni, obenem pa je tudi odličen vodič. Ogromno nam je povedal o nastanku samostana, cerkve in razvoju kraja po letu 1990.

Že leta 1015 je bil na mestu samostana majhen stolpič, katerega lastniki so bili Pilstainski grofi. Iz njihovega rodu izhaja prva slovenska svetnica sv. Hema Krška, ki je pokopana v Krki na avstrijskem koroškem. Kasneje je tam nastal podeželski dvorec in lastniki so se večkrat menjavali. Baron Janos Sakhmardy je dvorec podaril pavlinskim menihom, ki so prišli tja leta 1663 iz Hrvatske. Dvorec so spremenili v samostanske potrebe in zgradili cerkev Marije Vnebovzete. Patri so nabirali zdravilne rože in se ukvarjali z zdravilstvom. Leta 1782 je cesar Franc II. razpustil samostane. Od takrat je prostor služil celo za shranjevanje poljskih pridelkov. Predmeti iz tistih časov so se izgubili. Ko so leta 1990 dobili samostan patri minoriti so obnovili prostore, freske in obudili zeliščarsko dejavnost. Ob vznožju samostana je vrt, kjer raste preko 200 primerkov zdravilnih rastlin. V lekarni imajo veliko čajev in kapljic, ki lajšajo vsakdanje tegobe. V prostoru samostana so nas pričakale in nas postregle članice Društva kmetic Ajda, ki so desna roka tamkajšnjega samostana. Štejejo 250 članic in pokrivajo kar 4 občine: Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli. Francka Javeršek je njihova predsednica od leta 1976 in vsa ta leta uspešno povezuje članice in sodeluje z domačini.

Dobro okrepčane smo si ogledale čokoladnico. Imajo čokolado vseh mogočih oblik, zato se nismo mogle upreti skušnjavi, da obdarimo svoje domače.

V Pivnici Haler smo si ogledali potek varjenja piva. Navdušilo nas je temno in zeleno pivo, ki mu je dodana aroma konoplje. Po prijetni izkušnji smo se sprostili na Domačiji Jelenov greben. Najprej so nas postregli s kosilom. Lastnik nam je povedal, da imajo 26 zaposlenih, predstavil svojo trgovino, kjer dobite vse od hrane do spominkov. Potem smo si ogledali še njihove jelene, ki se nahajajo na 8 ha veliki posesti. Ostalo nam je še toliko časa, da smo se sprehodili okrog Term Olimje.

Hvaležni smo patru Jožetu Strojin, ki je naš rojak in nas je povabil v Olimje, Društvu kmetic Ajda in vsem, ki se trudijo za duhovno, duševno in telesno počutje.

Priporočamo obisk Olimja, kjer je poskrbljeno za vse okuse in vse generacije. Nas so navdušili, prepričana sem, da bodo tudi vas.

Milena Iskra