DU Dvor: pohod po poteh Majdine mladosti

Predlog, da se pohodniki »zmigamo« na velikonočni ponedeljek, je sprejelo z veseljem 13 članov. S štirimi avti smo se odpeljali skozi Dolenjske Toplice, Sušice, Dobindola, Uršnih Sel in Lazov. Peš smo krenili v zaselke, kjer so do l. 1941 živeli Kočevarji, naseljenci nemškega rodu. O tem pričajo ruševine nekaterih zapuščenih hiš, pa vodnjaki, kapela … Travni Dol, nato Pleš do Blaževice. Pleš, ki je sedaj del Dobindola, je tudi rojstni kraj naše vodičke Majde. Pred svojo rojstno hišo sta nas z možem lepo pogostila. Njune dobrote je z imenitno potico dopolnila Anica. Blaževica je zaselek s štirimi vikendi. Srečali smo se s prijaznima Fabjanovima. Njuna  brunarica je kot v pravljici,  krasijo pa jo tudi iz lesa izdelani orli, rokodelska dela njunega sina.

Takih skritih biserov sami gotovo ne bi odkrili, če ne bi imeli vodnice, ki teren dobro pozna. Od tam smo krenili do Pajkeža, lovske koče , in nato skozi na novo ozeleneli gozd in razgledne jase do izhodišča.

Prehodili smo 11 km, hodili smo (s postanki) dobre 4 ure. Jelka in Slavko sta nam ponudila  vino in sok, prav hvaležni smo bili. Zaključili smo s kavo v domačem gostišču na Dvoru, prijetno klepetali in se zadovoljni razšli.

Zora Može