Desetič po poti Janeza Kmeta

pohodJanezKmet (25)Kulturno društvo Dvor nadaljuje tradicijo pohodov po poti Janeza Kmeta. Letos smo v nedeljo, 13. 3. 2016, pripravili že 10. jubilejni pohod, s čimer želimo ohranjati spomin na našega rojaka, ki je kot ljudski pisatelj in duhovnik z odločno roko pustil pomemben pečat v Suhi krajini.

Kljub manj ugodnim vremenskim pogojem se je na izhodišču pohoda na Dvoru zbralo okrog 80 pohodnikov. Še posebej smo veseli, ker vsako leto znova srečujemo nove obraze iz različnih koncev Slovenije, kar pomeni, da naš glas seže izven lokalnih meja in tako povečujemo prepoznavnost Suhe krajine, kar je tudi eden izmed ciljev organizatorjev.

Po sprejemu prijav in uvodnem pozdravu smo zakorakali proti Vinkovemu vrhu. Vodenja pohoda so kot že vsa leta doslej prevzeli vodniki Planinskega društva Krka Novo mesto. Ker je del spominskega pohoda tudi sveta maša, je potreben kar hiter korak brez večjih postankov. Kljub temu pa je obvezen postanek vsako leto pri Zupančičevih v Srednjem Lipovcu, kjer pohodnike vsako leto prijazno pogostijo. Na Selih pri Ajdovcu smo se nekateri udeležili spominske svete maše, ki jo je daroval tukajšnji župnik, rojen v isti vasi kot Janez Kmet. Z veseljem smo prisluhnili tudi prijetnemu petju mladih domačinov, ki je obogatilo bogoslužje. Ob sladkih dobrotah in toplemu čaju, ki je glede na vremenske razmere zelo prijal, smo še malo pokramljali pred cerkvijo in pozdravili sorodnike Janeza Kmeta. Pot smo nadaljevali proti naši najvišji točki, 594 m visoki Plešivici. Člani Društva konjenikov Suha krajina so poskrbeli, da smo pohodniki lahko pomalicali ob prijetno toplem ognjišču njihovega doma. Zbrane je pozdravil tudi župan Občine Žužemberk in poudaril pomen promocije občine preko tovrstnih dogodkov. Ker so bila naša sicer hribovska oblačila vendarle malo vlažna, smo se kar kmalu odpravili nazaj proti izhodišču. Tudi blaten in precej spolzek del poti smo vsi udeleženci varno prehodili in se na Dvoru zadovoljni razšli.

Pohvale in navdušenje udeležencev dajejo organizatorjem vedno znova zagon za naslednje akcije. Zahvaljujemo se vsem, ki nas pri našem delu podpirajo in nam pomagajo.

Organizatorice: Valerija Vidmar, Vesna Može in Jadranka Meglen

Foto: Jadranka Meglen