Bike park Fratko

Letošnja korona kriza ni prinesla samo negativnih stvari. Mnogi so nekoliko več »prostega« časa izkoristili za uresničevanje idej in projektov, za katere običajno zmanjkuje časa. Tako se je na Frati zbrala ekipa adrenalinskih kolesarskih navdušencev in izdelala več kot trikilometrski poligon, kjer lahko svoje kolesarske spretnosti preizkušajo tako otroci kot tudi izkušeni gorski kolesarji.

Dejan Kmet (predsednik), Marjan Novak (tajnik) in Goran Galamič (blagajnik) so pobudniki in ustanovitelji športnega društva Fratko, ki danes šteje že nekaj več kot 10 članov. Združili so moči in povezali številne prostovoljce, ki so pomagali pri uresničitvi kolesarskega adrenalinskega parka Fratko. S pomočjo Zavoda za gozdove Slovenije so določili traso in pridobili vsa potrebna soglasja za poseg v gozdni ekosistem, ki je sicer v državni lasti. Skupaj so opravili preko 2000 prostovoljnih ur in praktično z golimi rokami zgradili progo, ki je danes na voljo vsem.

Adrenalinski park Fratko predstavlja doživetje za celo družino. Sestavljajo ga tri proge različnih težavnosti ter tako imenovani »uphill« oz. vzpon na startno mesto. Proge se, s povprečno širino enega metra, kačasto vijejo po hribu nad gostiščem Frata, kjer je tudi skupni cilj. Vzpon meri približno 900 metrov, medtem ko je otroška proga Žabica dolga 450 metrov, srednje težka proga Karmen 1200 metrov, adrenalinska proga Ris pa 900 metrov. Najbolj izkušeni in drzni kolesarji bodo tu presegli tudi 50 km/h in preskočili več metrov. Uporaba poligona je brezplačna, a se društvo vseeno priporoča za kakšen simbolni prostovoljni prispevek. Po dogovoru pa je možen tudi prevoz na startno mesto.

Novoustanovljeno društvo ima veliko zagonske energije. Kljub temu, da je njihova primarna dejavnost kolesarstvo, so odprti tudi za pohodništvo in druge aktivnosti, ki bodo popestrile dogajanje v občini. Park nameravajo vpisati na kolesarski zemljevid, kmalu pa se nam bodo pridružili tudi na svetovnem spletu. »Ob tej priliki se iskreno zahvaljujemo vsem, ki so pomagali pri uresničitvi naše ideje,« so ob koncu pogovora pripomnili ustanovitelji.

Rok Z.