Mladi so pridobivali dragocene prostovoljske izkušnje na RK

Na novomeškem Rdečem križu smo od 1. 7. do 5. 7. 2024, tradicionalno povabili devetošolce in dijake na Humanitarni počitniški teden mladih, pod sloganom »Mladi za boljši svet«. Prijavilo se je 20 udeležencev, pet osnovnošolcev iz osnovnih šol Drska, Šmarješke Toplice in Šmihel, 13 dijakov iz različnih srednjih šol, ter dva študenta Višnja strokovna šola smer informatika in Fakulteta za uporabne družbene študije smer Psihosocialne pomoči.

Skozi cel teden smo jim mentorji, sodelavci na Območnem združenju RK Novo mesto, pripravili zanimiv in pester program. Najprej so se udeleženci s seboj spoznali, predstavili smo jim organiziranost RKS in pomen prostovoljstva. Opisali smo jim tudi možnosti vključitve v prostovoljsko delo na RK.

Mladi so se čez teden udeležili različnih delovnih akcij v Mestni občini Novo mesto in Občini Šentjernej. Prostovoljci so starejšemu paru na Drski prebelili spalnico in jo očistili. Pri čiščenje hiše in njene okolice so pomagali tudi družini iz Otočca. V občini Šentjernej pa so pomagali dvema starostnikoma pri zlaganju drv. Vsakemu smo zložili po 7m2 drv, tako da jih v zimskih mesecih ne bo zeblo. V Domu starejših v Novem mestu so se en dan družili z oskrbovanci, jih peljali na sprehod in skupaj pekli palačinke. Pomagali pa so tudi pri pakiranju paketov s hrano v skladišču humanitarne pomoči.

Udeleženci počitniškega tedna mladih na RK so bili navdušeni in pripravljeni ostati prostovoljci tudi v naprej. Posebej so bili zadovoljni z izkušnjami, ki so jih pridobili z delom s starejšimi, socialno šibkimi družinami in invalidnimi osebami. Na koncu smo udeležencem podelili še zahvale in potrdila o prostovoljskem delu.

Humanitarni počitniški teden je, po zaslugi dobro načrtovanega programa in skrbne organizacije mentoric Petre Šinkovec in Maje Gorenc Šulc, uspel in omogočil, da so mladi koristno in zabavno preživeli teden počitnic.

Vtisi udeleženca:

»Na Humanitarnem počitniškem tednu mladih smo sklepali nova prijateljstva med mladimi kot tudi starejšimi. Obiskali smo oskrbovance doma in z njimi spekli palačinke, zapeli pesmi ter jim prisluhnili v pogovoru med sprehodom. Dneve smo preživeli v pomoči uporabnikom na domu. Z uporabniki, ki predejo na RK smo se družili ob družabnih igrah, kegljanju, v izmenjevanju zanimiv vprašanj in odgovorov z drugimi prostovoljci. Veliko smo se tudi nasmejali,« je povedal Gašper, študent, ki je opravljal prakso na RK.

OZ RKS Novo mesto
Foto: OZ RKS NM