90 letna Marija Zaman

Na koncu pomladi 27. maja, leta 1932 se je rodila naša zvesta upokojenka Marija Zaman. Gospa Marija je bila rojena na Rebri pri Žužemberku v kmečki družini. Kot mlado dekle je kmalu odšla od doma v svet »s trebuhom za kruhom,« saj doma ni bilo nobene zaposlitve, ki bi ji dala možnost da se postavi na svoje noge.

Pot jo je vodila po različnih krajih in na koncu v Ljubljano. Tam je spoznala svojega moža Stanislava in se z njim leta 1958 poročila. Z možem sta se preselila v domači kraj Reber, kjer so se jima rodili trije otroci: Branko, Slavka in Marinka. Nato so se preselili v Žužemberk. Leta 1963 se je zaposlila v tedanji Iskri, kjer je delala vse do upokojitve. Leta so minevala in otroci so se izšolali in odšli od doma. Trenutno ima 3 vnuke, vnukinjo in dve pravnukinji, ter pravnuka.

Gospa Marija se iz veseljem spominja vseh romanj v Medigorje. Ob tem ne pozabi da je bila kar triintridesetkrat v tem romarskem svetišču. V svojem prostem času še danes rada obdeluje svoj vrtiček. Nanj je še posebej ponosna. Rada ima tudi rože, a največ ji pomeni molitev. Ni dneva da ne zmoli rožnega venca.

Ob njenem visokem jubileju smo jo obiskali predstavniki DU Žužemberk, KORK Žužemberk, župan Jože Papež in podžupan Zupančič Rok. Z iskrenim stiskom rok smo gospe Mariji zaželeli veliko zdravja in zadovoljnih dni med svojimi bližnjimi.

Tekst in foto: Alenka Sajovec