90 let Marije Rojc iz Trških njiv

Pred kratkim je Marija Rojc (po domače Maroltova Marija iz Trških njiv v Žužemberku) praznovala visoki jubilej – 90. rojstni dan. Rojena je bila v Budganji vasi 10. decembra 1933 v veliki družini s sedmimi otroki. Bilo jim je težko, saj je oče odšel v Ameriko, med vojno jim je pogorela tudi hiša. Poročila se je aprila 1958 s Francetom Rojc, pri cerkvi svetega Roka. Z možem je odšla v Žužemberk, na desno stran reke Krke. Z velikim odrekanjem sta si ustvarila dom in družino. S starši sta živela na kmetiji, kjer so trdno delali. Rodilo se jima je 5 otrok. Dvojčka Peter in Pavel pa sta po porodu umrla.

Pri 40 letih se je zaposlila v KZ Žužemberk, pozneje pa v Livarju v Ivančni Gorici v obeh podjetjih kot kuharica. V Livarju je dočakala svojo upokojitev. Pekla in kuhala je tudi na porokah in na novih mašah. Bila je tudi dejavna članica DKŽ Žužemberk. Svoje pekovske dobrote je tudi razstavljala. Še vedno rada prebira časopise. Pred leti jima je po hudi bolezni umrla hčerka Jožica. Marija in Franc imata trenutno 9 vnukov in 7 pravnukov, ki ju vsi radi obiskujejo.

Trenutno po svojih močeh skrbi za moža Franca, ki je že trinajst let na bolniški postelji. Opravlja lažja gospodinjska opravila in mu krajša z družbo dneve in noči. Pred kratkim je mož dopolnil 93 let. S trdim delom, medsebojnim spoštovanjem, molitvijo in vero v boga sta se vseskozi dopolnjevala.

Ob Marijinem prazniku smo jo obiskali predsednica in članica KORK, predsednica in članica DKŽ Žužemberk, član DU Žužemberk in župan Jože Papež s sodelavcem. Ob odhodu smo ji zaželeli veliko zdravja, blagoslova in topline.

Tekst: Olga Drab Foto: Alenka Sajevec