20. obletnica konjerejskega društva suha krajina

Franc Pucelj, Janez Hrovat Podgozd, Dušan Iskra, Jože Longar, Franc Grum, Miro Kelvišar, Boštjan Bradač, Janez Bradač, Bogdan Avsenik, Janez Hrovat Reber, Marjan Bende, Sašo Kovač, Simon Šercelj, Jakob Koren, Janez Ivan Globokar, Peter Glavan, Jože Papež, Metod Muhič, Franc Zore in Bogo Mirtič, so bili ustanovni člani, ki so na 1. občnem zboru ustanovili konjerejsko društvo Suha krajina.

V letošnjem (2019) letu, člani konjerejskga društva Suha krajina praznujemo 20. obletnico društva. Nedelja 23.6.2019, dan izbran za praznovanje, ki se je ob 9.30 uri pričel z zborom konjenikov-jezdecev in furmanov, na parkirišču industrijske cone v Žužemberku. Nebo se je zaprlo, dež je neusmiljeno padal, oblaki so se spustili do tal, a to ni zaustavilo konjenikov-jahačev in furmanov, ki so se množično zbirali na parkirišču. Nekaj po 10. uri je konjeniška povorka krenila skozi Žužemberk proti trgu, nato preko Zafare do Trebče vasi, kjer je bil malo daljši postanek na domačiji Bradačevih, kjer smo se malo okrepčali, saj so Bradačevi poskrbeli, da ni nihče nadaljeval poti brez prigrizka in pijače.

Dež nas je vso nadaljno pot neusmiljeno pral, vendar razpoloženje zaradi tega ni bilo nič slabše. Vso pot, ki nas je preko Vinkovega vrha , Sel in Lipovca vodila proti naši Plešivici nas je spremljal zvok diatonične harmonike in veselo razpoloženje naših belokranjskih konjerejskih prijateljev.

Ob prihodu na konjerejsko parcelo, so bili vsi prihajajoči konjeniki lepo pozdravljeni in predstavljeni.

Po oskrbi konjičkov, je sledila še zamenjava premočenih oblačil, takoj za tem;

Slovenska himna v izvedbi pevskega zbora Dvor ob Krki.

Sledil je kulturni program ob 20. obletnici društva, s pozdravnim govorom predsednika društva Boštjana Bradača, ter župana občine Žužemberk Jožeta Papeža. Ker pa naša prireditev sovpada z dnevom državnosti, je bilo predstavljenih tudi nekaj domoljubnih pesmi, ter pesmi lokalnih pesnikov. Mešani pevski zbor Dvor ob Krki je potem zapel še nekaj pesmi. Predsednik konjerejskega društva se je sedanjemu županu zahvalil za dobro sodelovanje z občino Žužemberk, prav tako pa tudi bivšemu županu za dolgoletno sodelovanje. Nato sta prvim trem dosedanjim predsednikom konjerejskega društva Suha krajina in ostalim zaslužnim članom podelila priznanja.

Po končanem kulturnem programu je sledilo druženje ob dobri hrani, kapljici in zvokih ansambla Urok. Letošnje konjeniške igre so bile letos bolj posvečene proslavi in zabavi z druženjem, kljub temu pa smo izvedli še tekmovanje konjenikov v snemanju suhokranjskega venčka in otroške konjarije. Zmagovalci omenjenih disciplin so bili nagrajeni s pokali za prva tri mesta….

Seveda je sledilo veselo druženje pozno v noč…..

Ob 20. obletnici društva se vodstvo društva zahvaljuje vsem udeležencem za tako velik obisk, kljub zelo slabemu vremenu je bila udeležba na praznovanju zelo dobra. Ob jubilejnem prazniku je društvo izdalo tudi bilten o zadnjih desetih letih delovanja, narejenih pa je bilo tudi nekaj jubilejnih fotografij, društva, koče ter parcele na Plešivici…

KD Suha Krajina