2. Petrov pohod okrog Ambrusa

petrovPohodAmbrus (10)Turistično društvo Ambrus nas je tudi letos povabilo na Petrov pohod okoli Ambrusa. Prijava in start je bil pri lovski koči Ratenca, prav tako povratek in zaključek.

Po kratkem nagovoru organizatorjev smo krenili po asfaltu najprej v dolino, potem pa v gozd in vedno bolj v hrib. Na jasi pri lesenem križu smo se ustavili, a ne za dolgo. Spet smo zavili v gozd, v hrib pa še po brezpotju. Komaj smo prilezli na 695 metrov visoki vrh, nekateri s kar precejšnjo zamudo.

Tukaj je bil pravi planinski počitek – malo pijače, »kapsel« za vračilo izgubljene energije, par besed med lovljenjem sape in naprej v dolino. Pot nas je vodila po gozdnih kolovoznih poteh mimo zidanic in vinogradov, ki pa niso bili prav veliki in kljub praznikom prazni, brez gospodarjev. Pri cerkvi svete Lucije na Kalu pa smo si privoščili prvi pravi počitek.

Nadaljevali smo v dolino do Ambrusa, potem pa spet v hrib mimo jame Petrovke do zidanice našega organizatorja. Počastil nas je s starim in novim vinom, čeprav nas je bilo kar nekaj čez 70 udeležencev. Potem pa spet v hrib in spet nas je božalo podrastje po nogah in bedrih do cerkve svetega Petra na Kamen vrhu. Tu blizu je ogromna skala z miniaturo Aljaževega stolpa na vrhu, vendar Kamen vrh ni dobil imena po tem kamnu, pač pa po žolčnih kamnih nekega zaslužnega moža.

Ostal nam je samo še spust do našega izhodišča in obljubljenega golaža. Golaž je bil dober, dobro voljo pa smo zaokrožili s pečenim krompirjem, ocvirki in čebulo. Prav nič mi ni žal, da sem bil zraven.

Miran iz Boršta