15. pohod po poti Janeza Kmeta

V Kulturnem društvu Dvor pripravljamo različne dogodke in aktivnosti, s katerim želimo zajeti želje in interese čim širšega kroga naših sokrajanov. Po nizu kulturnih dogodkov, potopisnih predavanj in predstav za otroke je z začetkom pomladi in podaljšanjem dneva nastopil čas za aktivnosti na prostem. Po dveh letih premora smo skupaj s Planinsko skupino Dvor v okviru PD Krka ponovno oživili pohod po poti Janeza Kmeta, pohod po poti, po kateri je pešačil duhovnik Janez  Kmet in številni kmetje iz ajdovške planote, katerih življenjske zgodbe je ljudski pisec Janez Kmet opisal v svojih črticah in povestih. Glede na to lahko pohod poimenujemo Kmetov pohod z veliko ali tudi malo začetnico.

Na sorazmerno sivo jutro po precej deževni noči se nas je na Dvoru zbralo okrog 60 pohodnikov, velika, a ne prevelika skupina, da ne bi bilo mogoče vsakogar pozdraviti in z njim pokramljati par besed, kar je poseben čar takšnih dogodkov. Po uvodnih pozdravih in skupinskem fotografiranju smo najprej zagrizli v hrib proti Vinkovemu vrhu, od koder smo po nekaj minutah oddiha nadaljevali po bolj zložni poti do naše tradicionalne postojanke na Selih pri pokopališču. Po že kar nekaj kilometrih hoje sta počitek in prigrizek že kar dobrodošla. Medtem je sonce pregnalo jutranjo sivino in razvil se je čudovit dan. Pot smo nadaljevali po gozdni cesti proti Plešivici in spotoma lahko opazovali pomladno prebujanje narave. V konjeniški postojanki nas je gostoljubno pričakal skrbnik koče, da smo se lahko spočili in privoščili kosilo. Spust nazaj v dolino za tem je bil le še prijeten popoldanski sprehod.

V družbi Kulturnega društva Dvor in Planinske skupine Dvor smo preživeli lep nedeljski dan, kar so udeleženci, družno potrdili. Zahvala velja vsem, še posebej tistim, ki so prišli iz bolj oddaljenih krajev, da bi spoznali Suho krajino. Skupaj ustvarjamo take dogodke, s tem bogatimo sebe in druge. Zato vztrajamo, ohranjamo tradicijo in se že veselimo naslednjega pohoda.

Valerija Vidmar, KD Dvor in PD Krka
Foto: Jadranka Meglen