Žegnanje konj na Plešivici 2019

Tradicionalni blagoslov-žegnanje konj, konjenikov, ter opreme je bil letos kar dva krat zaradi slabega vremena prestavljen. No 26.maja 2019 nam je bila naklonjena za letošnje vremenske razmere sorazmerno lepa nedelja. Po prelepi bujni naravi z visoko travo okrog poti, smo se konjerejci, nekateri kot jezdeci, drugi kot furmani, ostali kot ljubitelji konjeništva z avtomobili, odpravili na našo prelepo Plešivico, da tudi letos prosimo našega zavetnika sv. Jurija za vse dobro pri naših konjih in poljščinah. Sveto mašo z blagoslovom je daroval žužemberški dekan Franc Vidmar.

Na Plešivici se je letos zbralo kar zajetno število konjenikov, furmanov, ki so s ponosom prišli pokazat svoje štirinožne prijatelje, ter prelepo opremo, saj je bilo videti kar nekaj prekrasnih športnih kočij, zapravljivčkov, za majhne in malo večje konjičke. Vse je bilo očiščeno, okrašeno, skratka urejeno. Nekateri so se pripeljali z dvovpregami, nekateri pa celo s trovpregami, konji eni hladne, eni toplokrvne pasme, pa tudi poniji so bili vmes in niso čisto nič zaostajali. Na Plešivico so prišli naši konjeniški prijatelji iz sorodnih društev Dolenjske in Bele krajine. Prišli so konjeniki iz Gombiš, Radohove vasi, Višnje gore, Metlike, Mirne peči, Kljuse iz Budganje vasi in drugod.Kot vsako leto je prijahala tudi belokranjska konjenica z Milanom Plutom na čelu.

Vsi so se lepo postavili v špalir pred našo kočo, kjer se je pričela sv. maša z blagoslovom. Po končanem blagoslovu pa prijetno druženje ob dobri hrani in kapljici v katerem nista manjkal tudi naš župan in član konjerejskag društva Suha krajina Jože Papež, ter podžupan Rok Zupančič.. V po dolgem času prelepi nedelji se je druženje in klepet v družbi ljubiteljev konj ob kozarčku dobrega, hitro iztekalo, saj so imeli nekateri še dolgo pot nazaj domov.

Vidno zadovoljni z letošnjim obiskom na našem blagoslovu, člani konjerejskega društva Suha krajina VABIMO vse konjerejce in ljubitelje konj, konjeništva, da se udeležite naše prireditve ob dnevu državnosti 23.6.2019, kjer bodo na Plešivici konjeniške igre, igre za najmlajše in proslava ob 20. obletnici društva…..VABLJENI!

Jole