Vzpon žensk na suhokranjski Triglav

Končno so se zbrale! Ženske Društva kmečkih žensk in ženske Rdečega križa Žužemberk. Sicer je bilo zanimanja veliko več, kot se jih je dejansko udeležilo samega pohoda. Ampak dobra volja in vzdušje ni bilo zato nič manj intenzivno!

Start na Laščah, vzpon po makadamski cesti proti svetemu Petru. Par ženski si je malo olajšale pot, ostale so se veselo pognale proti tromeji občine Žužemberk, Dolenjske Toplice in Kočevja na višini 888 metrov nadmorske višine, na sv. Peter.

Na vzponu jih je prijetno presenetil sneg in oster veter. Obsežen gozd jim je nudil zavetje, sem in tja pa tudi kak sončni žarek. V uri in pol hoje, kolikor  časa so potrebovale, jih je spremljal zmrznjen teren, končni strmi vzpon pa je zahteval kar dobro kondicijo.

Na vrhu, pri razglednem stolpu, so si oddahnile in se vpisale v knjigo gostov. Občudovale so pogled na dolino, ki je bila obsijana s soncem. Ker je bila predsednica Kmečkih žensk, mimogrede domačinka, prvič na sv. Petru, jih je simbolično dobila po zadnjici. Seveda dogodek ne mine brez obveznega fotografiranja in obiska zavetišča. Tu so dobile še vroči čaj, se okrepčale z malico iz nahrbtnika in počasi odpravile nazaj v dolino.

Med spustom v dolino so pohodnice že snovale zanimive načrte za nove pohode po Suhi krajini, katerih se bodo lahko udeležile tudi malo starejše članice.

Za konec so si privoščile še osvežilno pijačo v bližnji gostilni. Prijetno pa jih je presenetila tudi gostja gostilne, ki jih je počastila s kavico za prihajajoči 8. marec.

Besedilo in foto: Jadranka Meglen