Vodo vozili na Ajdovsko planoto

Suha krajina ni “zastonj” suha! To še posebej dobro vedo na Ajdovski planoti, kamor vodovod (še) ne seže. K sreči pa je območje bogato s složnimi in požrtvovalnimi gasilci, ki v vsakem trenutku priskočijo na pomoč. Tokrat so se organizirali gasilci PGD Ajdovec in PGD Dvor v sodelovanju z lokalnimi kmeti in za potrebe napajanje živine na planoto dostavili preko 150 kubičnih metrov vode.

Nikakršna zima in dolgo obdobje brez dežja se že močno poznata. Vodnjaki so prazni, popuščajo tudi vodna zajetja. Gasilci iz Dvora in Žužemberka redno dostavljajo pitno vodo, a je potreba večja kot njihova zmogljivost. Na območju se nahajajo tudi kmetije z večjim številom živali, zato je poraba še toliko izrazitejša. Tokratno črpanje je bilo nekoliko zahtevnejše. Potok, iz katerega so črpali, leži nekaj 10 višinskih metrov pod dostopno potjo. Na delu je bilo tako več usklajenih ekip, ki so vodo črpali iz izvira, točili v cisterne in vozili po terenu. S skupnimi močmi so zagotovili zalogo za nekaj dni, a kot pravijo, bodo z delom nadaljevali že v ponedeljek.

Kaj pa Suhokranjski vodovod? Primarni vod in z njim povezana infrastruktura je res da dokončana, a voda iz pip žal še ne teče. V naslednjih dneh se izvajalcem izteka rok za odpravo vseh pomanjkljivosti, kar je pogoj za zagon omrežja. Šele tedaj bodo iz nekaterih pip pricurljale prve kapljice, preostali pa bodo morali počakati na izgradnjo sekundarnega voda. Na občini zato vse napore usmerjajo v pridobitev dodatnih sredstev za izvedbo približno 4 milijone težkega projekta, ki bo občanom tudi dejansko prinesel vodo iz pip.

RZ
Foto: Drago in Nejc