Visok jubilej Alojza Legana

4. februarja 2023 je Legan Alojz iz Podgozda pri Dvoru praznoval 90 letnico rojstva. V družini Leganovih v Stavči vasi se je rodilo 7 otrok. Pri dvanajstih let je odšel na Podgozd k starim staršem kjer je pomagal pri delu na kmetiji.

Kot mlad fant se je najprej zaposlil v cestnem podjetju. Delal je v kamnolomih na Brodu, v Soteski, na Podturnu in ostalih kamnolomih, kjer so drobili kamen za makadamske ceste. Zaposlen je bil še v kmetijski zadrugi v Žužemberk , na žagi v Soteski in mizarstvu na Dvoru od koder je odšel v zaslužen pokoj. V vasi je spoznal življenjsko sopotnico Pavlo in se leta 1956 poročil. Obnovila sta hišo in se razveselila dveh hčerk in štirih vnukov. Roke Alojza pa vsekakor niso mirovale. Posvetil se je pletenju košar, košev, ciz in še marsikaj kar je imelo duh po lesu in obdelavi lesa. Pri izdelavi lesenih predmetov je bila vpeta cela družina. Mnogo izdelkov krasi hiše in jih uporabljajo še danes za vsakodnevna opravila.

6. februarja smo devetdesetletnika obiskali na domu, kjer biva s hčerko in zetom. Delegacijo so sestavljali : župan občine Žužemberk Jože Papež , direktor občinske uprave Tomaž Hrastar , svetnica Nataša Blatnik, člani DU Dvor Anica Kmet in Dušan Mikec ter Marija Legan KORK Dvor. Podarili smo mu cvetje in skromna darila. Vesel je bil obiska za kar se je zahvalil in nas povabil na kozarček domačega in prigrizek. Ob klepetu z jubilantom je hitro tekel čas in morali smo se posloviti. Ob slovesu smo mu zaželeli, da mu zdravje še naprej služi in obljubili, da se ponovno srečam v prihodnjem letu.

Dušan Mikec