Vabilo na delavnico Zeliščarska tradicija območja in sodobni trendi

Daleč nazaj v preteklosti je bilo znanje o zeliščarstvu v rokah posameznih travarjev, vračev, coprnikov, Peht, itd.. Rastlinam so poleg zdravilnih moči pripisovali tudi čarno delovanje. Običajno so svoje znanje  skrivali, nekateri pa so svoje recepture zapisali,  vendar je večina teh zapiskov danes izgubljenih. Manjše število jih najdemo v muzejih ali pri zasebnikih. Določena znanja in poznavanje rastlin pa se je vseeno razširilo tudi med ostale prebivalce. Uporabljali so ga za pomoč pri različnih težavah in za ohranjanje zdravja.  Do danes se je ohranil le manjši del včasih bogatega in pestrega znanja. To zbirajo in oživljajo zeliščarji, vpisani v register nesnovne dediščine zeliščarstva. Med njimi je tudi Jožica Bajc Pivec.

Na zeliščarski delavnici bo predstavila nabiranje, uporabo in shranjevanje zelišč, prepleteno s starimi znanji in sodobnimi načini uporabe.

Udeleženci delavnice bodo spoznali, kdaj, kje in kako pravilno nabrati zdravilne rastline, kako jih posušiti in shraniti, in ne nazadnje, kako jih pravilno uporabiti. Jožica med svojim izvajanjem delavnice posreduje številne uporabne nasvete in recepte, zato je priporočljivo, da imajo udeleženci s seboj pripomočke za zapiske.

Vabljeni,

v ponedeljek, 15. 4. 2024 ob 17. uri,

v Kulturno dvorano na Dvoru, Dvor 12b, 8361 Dvor.