Trški dnevi 2021 - Suhokranjske novice
Trški dnevi 2021, 07. 07. 2021

OBČINA ŽUŽEMBERK POGUMNO SLAVI SVOJ OBČINSKI PRAZNIK 

Ob prazniku Občine Žužemberk – 15. julija – in v okviru tradicionalnih Trških dni (organizatorji: Občina Žužemberk, Turistično društvo Suha krajina, ostala društva in organizacije) se bo Žužemberk po enoletnemu premoru, zaradi epidemije COVID-19, že dvaindvajsetič spremenil v Suhokrajinsko središče kulture, etnologije, kulinarike in zabave. V teh dneh bodo namreč skorajda vsak dan, od 9. do 19. julija, potekale prireditve  na različnih prizoriščih.

Ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni bo v petek, 16. julija ob 19. uri, v Žužemberku – v gradu, potekala slovesnost ob prazniku občine s kulturnim programom in s podelitvijo občinskih priznanj. Po slovesnosti bo potekala zabava z belokranjskimi tamburaši. Še pred uradno otvoritvijo pa bo v Žužemberku potekalo občinsko tekmovanje v pikadu za pokal župana ter uradna otvoritev Trški dni z otvoritvijo razstave likovnih del.

V soboto, 17. julija, bo tudi slovesno, saj bo še uradno odprta prenovljena cesta v Žužemberku, v ulici Dolga vas. Ta dan bo živahen tudi zaradi drugih dogodkov, saj bodo potekale otvoritve razstav ročnih del, meritve krvnega tlaka, prikaz reševanja z AED in brezplačno testiranje za COVID-19, suhokranjska tržnica, predstavitev mladih harmonikarjev in starodobnih vozil ter tekmovanje v kuhanju ješprenja. Večerno dogajanje se bo preselili na vrt gasilskega društva Dvor, kjer bo v sodelovanju z lokalnimi društvi potekal kulturni program s koncertom Adija Smolarja.

Tradicionalno bo zagotovo najbolj obiskan že kar 22. Srednjeveški dan, ki bo potekal v nedeljo, 18. julija. Takrat nastopi v Žužemberku »Srednji vek«, vendar na zabaven, poučen in izjemno vabljiv način. Žužemberški trg se bo spremeni v srednjeveško tržnico. Grad bo poln vitezov, trubadurjev, zabavljačev, grajskih gospodičen …, ki se bodo obiskovalcem prijazno predstavili. Obiskovalci bodo lahko občudovali tudi srednjeveške in renesančne plese, viteške dvoboje v obujenih dogodkih iz bogate zgodovine lastnikov Žužemberškega gradu – predvsem rodbine Turjaških. Veliko bo tudi zanimivih iger za otroke. Nastopile bodo različne skupine, vendar tokrat le iz Slovenije.

Trški dnevi se zaključijo v ponedeljek, 19. julija, ko bomo s spominsko uro počastili obletnico rojstva Rozalije Sršen ali Zalle Zarane – prve slovenske filmske igralke v Hollywoodu, rojene 16. 7. 1897 v Žužemberku. Tokrat bo slavnostna gostja igralka Mojca Fatur.

Trški dnevi so brez dvoma največja in najodmevnejša kulturno-kulinarično-etnološko-turistična prireditev v Suhi krajini in ena večjih na Dolenjskem, v kateri se prepletata sedanjost in preteklost. V programu nastopajo mnogi priznani slovenski in tuji umetniki, vključena pa so skorajda vsa društva in organizacije z območja občine.

Program: Občina Žužemberk

Več informacij: www.zuzemberk.si, obcina.zuzemberk@zuzemberk.si

www.tdsuhakrajina.webs.com; vlado.kostevc@zuzemberk.si; podzupan@zuzemberk.si

Vlado Kostevc, Rok Zupančič, Tomaž Hrastar, Jože PapežPrijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja