Spominska slovesnost ob obletnici padca leteče trdnjave B-17 v Gradencu

Minilo je leto od velike proslave ob obletnici padca zavezniškega letala B-17 v Gradencu. Lani je bila proslava zelo odmevna in od takrat ima Gradenc kar nekaj obiskov radovednih turistov, ki hočejo videti obeležje in prizorišče konca nesrečne ameriške leteče trdnjave ‘Je reviens’. Letalo se je, med drugo svetovno vojno, zaradi prevelikih poškodb protiletalskega ognja, med ofenzivno nalogo v Avstriji, tukaj srečalo s svojo usodo. Posadko so domačini pospremili do partizanov v Kočevskem Rogu, od koder so jih potem partizani odpeljali v Belo krajino. Tam so ugotovili, da so vsi preživeli in se rešili, najprej v svojo bazo v Italiji, potem pa v domovino na druge vojaške naloge. Lansko proslavo je preko interneta spremljal tudi še živečipilot lepotice ‘Je reviens’ Edward F. Logan.

Letošnjo slovesnost je vodil Vlado Kostevc, predsednik Turističnega društva Suha krajina. Po  himni je sledil nagovor Franca Škufce, župana občine Žužemberk. Potem pa so imeli kulturni program mladi recitatorji iz osnovne šole Žužemberk. Domačinka Bojana Vidmar je povedala kaj se je po lanskem odkritju spomenika dogajalo, Janez Žerovc pa je slikovito opisal ves dogodek nesrečnega padca ameriškega letala.

Odkritje usmerjevalnih tabel, k obeležju in prizorišču dogodka izpred triinsedemdesetih let, so izvedli: izjemna gonilna in organizacijska sila Slavko Mirtič, župan Franc Škufca, domačinka Bojana Vidmar in predsednik turističnega društva Vlado Kostevc. Slovesnost sta zaključili harmonikarki Vesna Zarabec in Valentina Kužnik. Delegacija občine, vaščanov in turističnega društva, ki je bilo skupaj z domačini organizator spominske ure, in vsi ljudje dobre volje, kdor je pač želel, so odnesli spominsko ikebano k obeležju brez, da bi se bali globokega snega v kotanji pod vasjo.

Sledil je neuradni del slovesnosti z druženjem in pogovorom o nekdanjih in sedanjih dogodkih ob pomoči kranjskih klobas s pasuljem in sladkimi dobrotami spretnih rok Ička Gruma in neumornih domačink. Tak dogodek ni namenjen samemu sebi, samo zaradi programa dogodkov. To je resni opomin preveč gorečim ekstremistom, ne glede na kateri strani sredine delujejo. Vojna je katastrofa in res skrajna oblika obrambe. Ljudje smo vendar razumni in razsodni prebivalci našega tretjega kamna od sonca. To imamo, drugega nimamo. Ali pa se morda motim?

Miran iz Boršta