Slovesno v Gradencu - Suhokranjske novice
Slovesno v Gradencu, 11. 03. 2017

V Gradencu je danes potekalo slovesno odkritje spominskega obeležja ameriškim letalcem, ki so bili 9. marca 1945 primorani izskočiti iz poškodovanega Bombnika B-17 prav v tej mali suhokranjski vasici. Odkritje je potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ter častnim pokroviteljstvom njegove ekscelence Brenta R. Hartleya, veleposlanika Združenih držav Amerike in v organizaciji Občine Žužemberk, vaščanov vasi Gradenc ter Turističnega društva Suha krajina.

Dogodek se je pričel s preletom vojaškega letala iz katerega so izskočili trije padalci, nato pa so sledili številni govori, med katerimi je bil tudi slavnostni govor ministrice za obrambo Republike Slovenije gospe Andreje Katič. Nekaj besed sta poleg župana in g.  Kostevca dodala še Brent R. Hartley in Jelko Kacin. Odkritje so počastili številni uniformirani možje in žene. Tudi domači gasilci, ko so zaradi travniškega požara v Mačkovcu morali predčasno zapustiti slovesnost. Program so popestrili moški pevski zbor Cirila Zajca, učenci  OŠ Žužemberk, The Plut Family  iz Bele Krajine, orkester Slovenske vojske, častna straža Slovenske vojske, vojaški vikar in 1. spominski partizanski bataljon. Spominsko obeležje sta odkrila domači župan g. Franc Škufca in ministrica gospa Andreja Katič.

Po formalnem delu je sledila pogostitev prisotnih v središču Gradenca med katero so igrali suhokranjski harmonikarji, na koncu pa še javna zahvala g. Vlada Kostevca in Slavka Mirtiča vaščanom Gradenca in vsem, ki so omogočili izvedbo tako pomembnega dogodka.

Rok Z.

Za prenos dogodka v živo so poskrbeli dijaki Šolskega centra Novo mesto:Se strinjate s pogoji PCT?

View Results

Loading ... Loading ...

Prihajajoči dogodki

Prijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
×
#dogaja