Regijski posvet in srečanje z dolenjskimi skupinami Društva Šola zdravja v dveh delih

V DEVETIH DOLENJSKIH OBČINAH DELUJE 26 SKUPIN ŠOLE ZDRAVJA

Društvo Šola zdravja je, v času med 10. in 15. septembrom 2020, opravilo regijski posvet in srečanje s skupinami, ki delujejo na Dolenjskem. Zaradi aktualnih varnostnih ukrepov so posvet opravili v dveh terminih in na dveh lokacijah. V četrtek, dne. 10. septembra 2020, so se na zelenici pod Planet Tušem v Novem mestu srečali z vodji in namestniki novomeških skupin. V začetku tega tedna, dne. 15. septembra 2020, so se pri ribniku pod gradom Mirna v Mirnski dolini srečali z vodji in namestniki vodij iz drugih dolenjskih občin, kjer že delujejo skupine Šole zdravja (Mirna, Mirna peč, Šentjernej, Šmarješke Toplice, Trebnje in Žužemberk). Posveta na Dolenjskem se je v obeh terminih udeležilo 33 prostovoljcev. Na jutranji telovadbi jih je bilo veliko več (skupaj na obeh lokacijah 72 članov), saj so skupine Šole zdravja znane po tem, da telovadijo zunaj na prostem. Razdalja pa pri njih ni vprašljiva. Že enajsto leto telovadijo na varni razdalji, saj ne glede na korona-čas, rabijo prostor za pravilno izvedbo vaj, ki ne zahteva nobenih športnih pripomočkov.

Na srečanju sta predsednica Zdenka Katkič in podpredsednica Bernardka Krnc s sodelavkama Brigito Grubič in Nedo Galijaš prisotne vodje in njihove namestnike seznanile z delovanjem društva in izpeljavo nekaterih dejavnosti v trenutnih razmerah, v katerih smo se vsi znašli. Poudarili so pomen jutranje vadbe »1000 gibov«, ki se je v korona času izkazal kot odličen primer preventive, saj v njihovih vrstah niso zabeležili noben primer okuženih s covidom-19 (trenutno imajo registriranih 4836 članov, povprečna starost pa je 69 let).

Na Dolenjskem zaenkrat deluje 26 skupin Šole zdravja, ki redno zjutraj telovadijo po metodi “1000 gibov” v devetih občinah. V Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah sta po dve skupini, v Ivančni Gorici telovadi 6 skupin, v MO Novo mesto pa 11 skupin in po ena skupina v občinah Mirna, Mirna peč, Šentjernej, Trebnje in Žužemberk.

Na tem koncu Dolenjske se obeta več novih skupin in v dveh novih občinah – Mokronog -Trebelno in Šentrupert. Dve prostovoljki iz Mokronoga se že uvajata v skupini ŠZ Mirna in predvidevajo začetek telovadbe v mesecu oktobru 2020. Občina Šentrupert pa napoveduje začetek telovadbe po metodi »1000 gibov« v Deželi kozolcev, in sicer 23. septembra 2020 ob 7.30 uri, na nov državni praznik – Dan slovenskega športa.

Po vsej Sloveniji so skupine Društva Šola zdravja razširjene v 83-ih občinah kjer imajo že skoraj 230 skupin. Lahko se jim pridružite kjerkoli po Sloveniji, lahko pa ustanovite skupino v bližini svojega doma. Če v vašem kraju še ni organizirana jutranja vadba »1000 gibov«, poiščite kontakt na njihovi spletni strani https://solazdravja.com/.

Neda Galijaš