Preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči (PP) civilne zaščite (CZ) in rdečega križa (RK)

V soboto, 11. maja 2024, v Metliki, se je 12 ekip PP CZ in RK pomerilo na regijskem  preverjanju usposobljenosti Dolenjske in Bele krajine. Člani ekip so znanje preizkusili na štirih delovnih mestih, kjer so oskrbeli 16 poškodovanih oseb. Bistvo ni bilo tekmovanje, ampak utrjevanje znanja in pridobivanje novih veščin. Posebej za ekipe, ki so sodelovale prvič na takem preverjanju je bilo adrenalinsko, saj so se maskerji in poškodovani potrudili, da so bili scenariji čim bolj realistično prikazani.

Območno združenje RK Novo mesto so zastopale tri ekipe, dve imata že kar dolgoletne izkušnje, ena pa je bila mlada in so jo sestavljali pretežno novi bolničarji. V okviru občinskih ekip PP CZ so se udeležile preverjanja ekipa CZ Občine Žužemberk, Šentjernej, Šmarješke Toplice in CZ Krka, d. d.

Žužemberška ekipa PP CZ, ki deluje že vrsto let, je bila od vseh najboljša.

Znanje, ki so ga pokazale vse ekipe prve pomoči na preverjanju je čedalje večje. Poudarjeno pa je bilo, da si vsi želimo, da pridobivamo nove prostovoljce v bolničarke vrste, krepimo znanje in da nikoli ne pride do situacij, ko bomo morali to zanje uporabiti.

 

Barbara Ozimek