Prestavitev romana Dvojčici

Na Martinov petek, 10. novembra 2023, smo na Dvoru gostili pisatelja Ernesta Jazbinška. Predstavili smo njegov roman z naslovom Dvojčici, v katerem je dogajanje zgodbe umeščeno v naš suhokranjski svet. Trdo življenje na kmetiji, delo, ki človeka krepi, in vse, kar naredijo kmečke roke, je danes velikokrat pozabljeno. V zgodbi spremljamo življenje dvojčic, Vike in Branke, ki ju usoda venomer preizkuša.

Tudi avtorjeva življenjska zgodba je izjemna. Življenje ga je zaznamovalo kot otroka, utrpel je poškodbo, zaradi katere se je pri devetnajstih letih odločil za amputacijo noge v levem kolku. Vse, kar je preživel, ga je utrdilo. Njegov optimizem ne pozna meja. Deli ga med ljudi, enako kot ponuja pomoč s svojim priročnikom z naslovom Rehabilitacija, nikoli končan proces, po katerem lahko posežejo ne samo invalidne osebe, pač pa tudi tisti, ki se sprašujejo o samozaupanju, manjvrednosti in smislu življenja. Ernest Jazbinšek je človek »stare šole«. Uglajen, karizmatičen in neznansko zanimiv. Upamo, da nas bo s svojimi zgodbami še dolgo razveseljeval.

Dogodek se je odvijal v večnamenski dvorani, z glasbenim vložkom sta program popestrila Tjaša Primc in gospod Franc Može. Pripravila ga je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Krajevna knjižnica Dvor, v sodelovanju s Kulturnim društvom Dvor.

Besedilo: Brigita Lavrič
Foto: Jadranka Meglen