Prešernovanje in Kurenti v Žužemberku - Suhokranjske novice
Prešernovanje in Kurenti v Žužemberku, 10. 02. 2018

Osmega februarja praznujemo v Sloveniji kulturni praznik. Ob smrti našega pesnika dr. Franceta Prešerna so proslave po vsej Sloveniji. Na ta dan se spomnimo vélikega poeta in domoljuba pa tudi drugih slovenskih pesnikov.

Začeli smo skromno. Nekaj nastopajočih s prijatelji z obveznimi Ičkovimi in Jorgasovimi kotli kuhanega vina, čaja in kranjskih klobas. Vino in klobase smo dobili v dar, ostalo pa je bilo odvisno od naše dobre volje. Kasneje so se nam pridružili tudi poslušalci in obiskovalci, ki so prišli gledat prihod Kurentov s Ptuja.

Po kratkem nagovoru predsednika kulturnega društva Suha krajina in organizatorja prireditve, je bil oder pred paviljonom Easa na Grajskem trgu odprt za vse udeležence, ki so bili pripravljeni predstaviti pesmi Prešerna pa tudi nekaj lastnih avtorskih pesmi smo slišali. Da ne bi bilo prevelike treme, je poskrbel kar Vlado Kostevc, ki je prvi recitiral našega Prešerna. Sledila sta gosta, priznana poeta mag. Jurij Marussig in Janko Rošelj z izborom avtorskih pesmi. Svojo globoko doživeto poezijo, iz svoje zbirke pesmi, je predstavila Magda Kastelic Hočevar. Sledil je nastop Primoža Pasarja, ki je vso družbo razvedril s svojimi osebnimi razmišljanji in na hudomušen način predstavil vse skupaj v verzih. Slišali smo tudi nekaj iskrih poem iz Kostevčeve zbirke pesmi Pesmista.

Kulturno popoldne sta zaključila Vlado in Jana s prikupno izvedbo Prešernove Železne ceste. Časa je bilo le toliko, da je Jana povedala še o Povodnem možu. In potem so prišli strah vzbujajoči Kurenti in s svojimi zvonci preglasili vse okoli in nič ni bilo več tako kot prej.

Miran iz BorštaPrijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja