Otroci na Svetem Petru

Sveti Peter je z 888 m nadmorske višine izredno lepa izletniška točka. V soboto, 18. novembra, ga je obiskala skupina planinskega krožka OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični. Krožek deluje pod okriljem mladinskega odseka Planinskega društva Polž Višnja gora.

Učiteljica Bojana je povedala, da je planinska pot odlično označena in pomeni lahek sprehod navkreber za učenke/-ce od drugega do devetega razreda. Pot po gozdu je lepo urejena in večji del kar strma, ampak otroci so se ves čas zabavali, strumno hodili in vmes še kakšno zapeli. V zmernem tempu so po dveh urah in pol prišli od Podgozda na sončni Peter.

Kakšno presenečenje! Na vrhu so jih pričakali čudovito zavetišče, ki je odprto vsako nedeljo, leseni stolp, ki se sedaj obnavlja, ostanki stare cerkve in ljubezenske klopi na tromeji občin Kočevje, Dolenjske Toplice in Žužemberk. Posebno vrednost dajejo temu vrhu razgledi. S tega suhokranjskega Triglava je bil v sončni soboti odličen razgled proti zasneženim Kamniškim Alpam, Julijskim Alpam s pravim Triglavom, Karavankam, Kumu, Lisci in vsem lepim vasem, ki ležijo ob panoramskem vznožju. Celo svojo šolo v Šentvidu pri Stični so otroci videli ali so se vsaj delali, da jo vidijo.

Da pogledi ne bi bili dolgočasni in vrh ne bi bil neprijazen, smo jih trije oskrbniki čudovitega zavetišča pogostili s toplim čajem in jim v nekaj besedah pričarali znamenitosti vrha. S sendviči in sladkarijami so jih pa tako ali tako obložile že doma mamice.

Pohodniški izlet, ki je zahteval zgodnje vstajanje, je naredil čudovit, vesel, zadovoljen vtis na male pohodnice in pohodnike in gotovo jim bo uspelo prepričati starše, naj ga skupaj spet obiščejo na kakšno toplo poletno nedeljo.

Bogdan Kastelic, Planinska sekcija Dvor