Ob slovenskem kulturnem prazniku, razstava suhokranjskih dobrot

Kar 27 let je minilo od takrat, ko so naše predhodnice na ogled postavile prvo »razstavo suhokranjskih dobrot«. Sedemnajst let, pod vodstvom predsednice DKŽ Suha krajina-Žužemberk, Slavke Legan. Zadnjih deset let pod vodstvom predsednice, Tadeje Lavrič.
V teh letih se je veliko spremenilo. V trgovini ponujajo čedalje več okusov in oblik kruha ter drugih izdelkov. Vseeno smo se odločile, da pripravimo razstavo, saj ob delu bogatimo tudi sebe in svoje ustvarjanje. Pri tem nas je odločno podprl tudi župan Jože Papež, ki je bil gost na otvoritvi razstave.

S svojimi pridelki in izdelki sta se nam pridružili tudi društvo vinogradnikov in čebelarsko društvo ter otroci iz vrtca Sonček iz Žužemberka.

Letošnja otvoritev razstave, je bila zelo bogata. Učenci 3. in 4. razreda OŠ Žužemberk pod vodstvom učiteljice Alenke Pavlin, so nam s svojim nastopom polepšali sobotno dopoldne. Prireditev je prvič in gotovo ne zadnjič, spretno povezovala naša nova članica Brigita Lavrič, ki je zaposlena v knjižnici Mirana Jarca, v Novem mestu. Po pozdravu predsednice DKŽ Tadeje Lavrič, nagovoru župana Jožeta Papež, je spregovorila tudi predsednica DKŽ Novo mesto, Štefka Vidic. Opravičila je direktorja KGZS Novo mesto in nas hkrati povabila na svojo prireditev »razstava pletenic« v Prečni. S skupino članic DKŽ Novo mesto so se nam predstavile in nas pošteno nasmejale s kratko komedijo na aktualno temo kmetijstva. (Veterinarka se je ukvarjala s težavami malih živali: zajčka, mucke, zlate ribice, … ni pa utegnila obiskati kmetije, kjer je nanjo čakala bolna krava.)

Zahvaljujemo se vsem nastopajočim in vsem, ki ste nas obiskali. To je naš prispevek ob slovenskem kulturnem prazniku naši občini.

Milena Iskra