Na Dvoru nova skupina jutranja vadba 1000 gibov

Šola zdravja 1000 gibov, jutranja vadba ima v Žužemberku že petletno tradicijo. Vsak dan, razen nedelj in praznikov, se zjutraj ob 7:30 uri člani skupine zberejo na trgu v Žužemberku in opravijo svoj jutranji vadbeni ritual, ki v dobre pol ure zajame cca. 52 že znanih vaj in 1000 gibov (po metodi dr. Nikolaja Grishina) s katerimi razmigajo celotno telo, od gležnjev do vratu.

Trenutno je v okolici Žužemberka organizirana skupina v Liscu, ki tudi vsako jutro pri Vinogradniški zidanici privabi stanovalce Lisca na jutranjo vadbo, a so bolj interno organizirani.

V mesecu oktobru, pa se je na Dvoru pri Žužemberku pojavila želja po ustanovitvi lastne skupine jutranja vadba 1000 gibov. Stekla je akcija, člana iz žužemberške skupine Marica Bavdek, vodja skupine in aktivni član Jole Andrijanić, sta skupini ponudila strokovno pomoč pri izvedbi samih vaj, organizacije in ostalih dejavnostih, ki jih zajema skupina. V pomoč in podporo pri organizaciji je bil povabljen tudi mentor iz skupine Zagradec, Matjaž Marinček, ki je pred petimi leti uvajal skupino Žužemberk. Dokaj podrobno sta ga. Bavdek in g. Marinček oba vodji skupin, Žužemberk in Zagradec seznanila z organizacijo in centralo društva, članstvom, prostovoljstvom v katerega spadajo usposobljeni voditelji pri izvajanju jutranjih vaj. Jole Andrijanić, tudi vaditelj skupine Žužemberk, pa je dva tedna ( od 9. do 20.10.2023) prihajal zjutraj na Dvor, ter skupini, ki je pričela s šestnajstimi člani-sedaj 19 in več, nazorno prikazal pravilno izvedbo vaj in dihanja. Po 14. dneh so pobudo vaditeljev prevzeli novi člani skupine, nekateri, ki so vadili že v Žužemberku, ostali pa iz nove skupine, tako da vadba do sedaj poteka že približno pet tednov. Skupini je bilo izročeno nekaj učnega gradiva, po katerem naj se orientirajo pri izvedbi vaj, več pa dobijo ob ustanovitvi društva, od same šole zdravja. Namen jutranje vadbe pa ni samo vadba, temveč tudi socialni stik udeležencev med seboj, tudi ob jutranji kavici po končani vadbi….
Vse pohvale krajanom Dvora pri tako množičnem odzivu za jutranjo vadbo 1000 gibov, v želji, da tudi oni uvedejo kakšno novo skupino v bližnji okolici in tako pripomorejo k bolj kvalitetnem življenju naših krajanov, še posebej tistih v jeseni svojega življenja.

Tekst in fotografije Jole Andrijanić