Mesečne ustvarjalne delavnice s kockami na Dvoru

V novembru 2023 smo v Kulturnem društvu Dvor pričeli z izvajanjem mesečnih delavnic za najmlajše, kjer lahko otroci s kockami ustvarjajo in izražajo svojo domišljijo.

Vsaka delavnica ima svojo temo in se razlikuje od predhodne, tako da izzivov ne zmanjka. Enkrat iz kupa kock gradimo pošasti, drugič po načrtu, hitro sestavljamo živali, naslednjič tekmujemo z avtomobili, zgrajenimi po lastni ideji…

Pod vodstvom mentorja Rožleta Matko otroci spoznavajo nove tehnike gradnje, nove besede, tudi angleške, rešujejo težave in realizirajo ideje tako sami kot tudi v skupinah. Ob tem se učijo medsebojnega sodelovanja in pomoči sočloveku. Gradijo se tudi zgodbe, ki jih otroci ustvarjajo in predstavijo ter s tem razvijajo samostojnost in govorni nastop. Med sestavljanjem res lepo sodelujejo, si pomagajo, spodbujajo in se zabavajo.

Namen delavnic je poleg ustvarjanja in izražanja tudi razvoj motorike, skrb za stvari, razvoj komunikacije, strpnosti do drugih, koncentracija v stresnih situacijah in navsezadnje, druženje in zabava s kockami.

Pod okriljem Kulturnega društva Dvor bomo enkrat letno ob zaključku delavnic skupaj z otroci pripravili tudi manjšo razstavo iz kreacij, ki so nastajale tekom delavnic.

Besedilo: Rožle Matko
Foto: Jadranka Meglen in Rožle Matko