Marija Gnidovec 90 let

Drugega januarja letos je Marija Gnidovec s  Sel pri Ajdovcu slavila 90 letnico. Žal se je ravno na dan Novega leta, dan pred njenim praznikom,  ponesrečila in za nekaj dni  bila v novomeški bolnišnici. Na srečo se je vse kar dobro izteklo, saj ni utrpela večjih posledic, a ji je osebje bolnišnice moralo zakrpati rano na obrazu z večjim številom šivov.

Člani društva upokojencev in vodstvo občine Žužemberk na čelu z županom Francom Škufco smo jo obiskali  8. januarja na njenem domu, na Selih 3 pri Ajdovcu. Ob prihodu smo ji podarili šopka in skromni darili ter ji voščili ob lepem jubileju. Po njenih aktivnostih in razsodnosti ji toliko let ne bi mogli prisoditi. Vsa dela v vinogradu in na polju je do tega trenutka nemoteno opravljala.  Ob kozarčku domače kapljice in narezku, ki sta ga pripravila s sinom Marjanom, se je razvil pogovor o prehojeni poti in o dogodkih iz preteklosti.

Marija se je rodila na Velikem Lipovcu kot hči kmeta Erbida. V  družini je bilo  sedem otrok. Živi so  še dve sestri in brat. Poročila se je leta 1951 z Jožetom Gnidovcem. Družina je do   leta 1960 bivala na Velikem Lipovcu, na kar se je preselila  na Sela,  kjer s sinom  živita še danes. V družini so se rodili trije fantje in  tri deklice. Usoda je hotela, da je en sin umrl pri porodu drugi pa je padel po stopnicah in se smrtno ponesrečil, ko je ta imel komaj pet let. Gnidovčeva mama se lahko pohvali, saj ima kar tri  vnuke, pet  vnukinj ter tri pravnukinje in šest pravnukov. Vesela je, da je tako, predvsem pa, da do sedaj večjih težav z zdravjem ni imela. S sinom živita v sožitju in si med seboj pomagata in se  dobro razumeta.

Ob slovesu smo se zahvalili za postrežbo in ji zaželeli obilo zdravja in sreče ter ji zagotovili, da se prihodnje leto ponovno srečamo.

Dušan Mikec