Kako pa vi najdete mir v svojem življenju?

Spremembe so edina stalnica v življenju, življenje pa nas ves čas preseneča s takimi in drugačnimi izzivi. Lahko s problematičnimi odnosi v službi, s prevelikimi zahtevami na delovnem mestu, se borimo s finančnimi težavami, ali pa nam sive lase povzroča zdravstveno stanje, imamo težave v partnerskem odnosu… Ne glede na te življenjske izzive pa se ljudje v grobem delimo na ljudi, ki so ves čas obremenjeni z zunanjimi okoliščinami in na tiste, ki se z leti naučijo najti svoje notranje ravnovesje in mir. Mir srca pa je nekaj najlepšega, kar imamo v življenju.

Kako pa vi najdete mir v svojem življenju in kako ga ohranjate?

 

Andreja Habjan, Mačkovec/Tali

Ko sem z delom na sebi ugotovila, kaj pomeni dejansko svojo lučko držati v svojih rokah (beri svojo moč), sem doživela veliko »aha« momentov. Ko resnično sprejmeš odgovornost za svoje življenje v svoje roke, odpade nemoč in pride zavedanje, da imaš vedno, res vedno izbiro. To je čudovita svoboda in notranji mir. Kako ga ohranjam? S sočutjem in zaupanjem do sebe. Da si dajem vse, kar potrebujem v tistem trenutku. Tudi lenobo brez slabe vesti. Gozd. Objem. Pohod. Ples. Igrivost. Kino. Klepet. Delo na vrtu. Igro s psom.  Karkoli.

Če povzamem. Za mir v srcu je pomemben  stik s seboj, pristnost in sprejemanje vseh občutkov in sočutje do sebe. Da si dajemo vse, kar potrebujemo tisti hip. Tu ne mislim materialnih stvari, ker za njimi se vedno skriva globlja potreba: priznanje, uspeh, vidnost, … se globlje pa … zdaj me bodo imeli radi….

A najprej moramo sebe imeti res radi in si dati to ljubezen in mir v srcu. Vidiš in tako je s sočutjem do sebe krog sklenjen.

Tako doživljam jaz. Verjemite, da sem rabila vrsto let terapij in dela na sebi, da sem vse to ozavestila in sem globoko hvaležna sebi, da sem si dovolila iti v svoje globine in priti do notranjega otroka, čeprav je bilo prvo srečanje kot ena huda nočna mora.

Torej, živeti sebe v skladu s svojimi vrednotami,  biti pristen in sočuten do sebe in drugih in narave in vsega stvarstva je zame ključ do notranjega miru.

 

Matjaž Rozman, Vrh pri Hinjah

Še vedno ne najdem miru … V preteklosti se bil preveč prizadet s strani mame in brata.

Trudim se ohraniti notranji mir tako da se zamotim z delom. Trdim delom! Super se počutim, ko lahko pomagam drugiM, na primer  pri akcijah kot so pospravljanje drv. Občutek da me ljudje cenijo in spoštujejo, mi veliko pomeni.

 

Mojca Hočevar, Sadinja vas

Miren si takrat, ko je vse na svojem mestu. Ampak to je težko. Ko sem bila še zelo mlada mi je umrl oče. To me je zelo prizadelo, ker sem bila nanj zelo navezana. Nisem prebolela… Pred nekaj leti nazaj sem imela kar stresno obdobje v svojem življenju. Razmišljaš, tuhtaš, ampak živeti je potrebno dalje. Skrbiš za svojo družino, dobiš vnučke, ki mi pomenijo vse!  Ob vnučkih dobim moč, veselje in pozitivno razmišljanje. Potem komaj čakaš, da se upokojiš in upaš da boš imel več časa zase in da boš delal na sebi. Pa doživiš kar malo krize, no, vsaj jaz sem jo. Sem si zaobljubila da grem pozitivno naprej. Trenutno mir najdem na pohodih, še posebej v hribih. Lepota narave me osvobaja!

 

Darja Lekan, Stavča vas

Aktivno življenje mi daje mir. Lahko rečem, da sem nemirna, če imam mir. V sebi najdem svoj mir, predvsem z vsakodnevno športno aktivnostjo. To me veseli in daje energijo za življenje. Sem pozitivna oseba in sprejemam pozitivne, skromne in delovne ljudi. Srečna sem, ko ob sebi vidim srečne ljudi, če lahko s prijazno besedo nekoga razveselim. To me ohranja mirno.

Vsaka napaka v življenju ni napaka, ampak izkušnja, ki mi daje moč za življenje.

Besede Marte Zore, ki je pred leti dejala: »Ti druge ne moreš spremeniti, sebe lahko! Če ti nekaj ni všeč, delaj na sebi, pa boš stvari videl lepše!« Te besede so se mi usidrale v srce, tega se držim in vsak dan znova veselim.

 

Jožica Jaklič, Lazina/Hinje

Mir v svojem življenju ohranjam tako, da težave rešujem sproti, najpogosteje s pogovori, da se konflikta čim hitreje znebim. Če se izziva ne da rešiti verbalno, pa svoj stres zamotim oz. ga preusmerim v fizično aktivnost, kot je pikado, kuhanje, druženje s prijatelji in bližnjimi.

 

Timoteja Andrijanič, dr. vet. med., Žužemberk

Kako najdem mir v svojem življenju? Enostavno, ne najdem ga veliko! Malo za šalo, malo zares. Ko imaš doma tako številčno živalsko družino, si v službi kot je moja, in se po novem spopadaš še z izzivi materinstva, je mir včasih potrebno definirati drugače. Naučiti sem se morala najti ravnovesje. Sem zelo organiziran človek, a sem morala sprejeti in dojeti dejstvo, da v življenju imamo na določene stvari vpliv, na druge pa pač ne. Od nas je odvisno, kako bomo ravnali – stvarem, ki jih ne moremo spremeniti, dovolimo, naj nas oblikujejo in se od njih nekaj naučimo, druge, na katere imamo direkten vpliv, pa poskusimo spremeniti na boljše. Povedano drugače, stopiti je treba iz cone udobja. Čeprav zna včasih biti strašljivo, je očitno potrebno, da lahko še globlje najdemo svoj mir.

Trenutno pa imam kljub vsem izzivom, očitno še preveč miru (trkam na les!), in razmišljam, da bi tudi sama naredila nov korak in sprejela nov veterinarski izziv… a o tem, če gre po sreči, več v bližnji prihodnosti!

 

Ljudje smo si zelo različni, pa hkrati tudi zelo podobni. Različni smo si po načinu življenja, mislih in naših dejanjih. Podobni pa smo si po tem, da si vsi želimo mir v duši in mir v sebi. Želimo si občutek blaženosti, zadovoljstva,  harmonije in notranje ubranosti.

Potrudite se in si vsak dan vzemite čas zase, pa čeprav samo minutko ali dve, da v miru zberete misli o vašem vsakdanu in lastnem zavedanju sebe.

Pripravila: Jadranka Meglen