Je Reviens – vrnil se bom

V soboto, 11. marca 2017, je bila v Gradencu velika prireditev ob odkritju spomenika letalcem leteče trdnjave B-17 »Je Reviens«, ki je strmoglavila leta 1945 v bližini vasi. Na prireditvi so sodelovali številni govorniki, predstavniki različnih društev in sodelujoči v kulturnem programu prireditve. Poveljnik letala pilot Edward F. Logan se je takrat z vso posadko vrnil v bazo v Italiji in kasneje domov, v Ameriko. Danes pa se je preko internetne povezave, ki so jo vzpostavili dijaki Srednje Tehnične šole iz Novega mesta, tudi virtualno vrnil na kraj dogodka izpred dvainsedemdesetih let.

Le malokdo pa ve, da se je iz Žužemberka peš odpravila skoraj petdeset glava množica mlečnozobih osnovnošolcev s starši in tovarišicami na uro in pol dolgo pot v Gradenc na proslavo. Zbrali smo se v Žužemberku na avtobusni postaji in krenili mimo St. Miklavža proti Komanci. Tam smo imeli malo počitka. Otroci so pojedli malico, popili osvežilne napitke iz nahrbtnika in se radoživo lovili med zapuščenimi klopmi pred lovskim domom. Počivali smo pa mi »tastari«. Nadaljevali smo proti Malem in Velikem Lipju, po cesti zavili na desno proti Gradencu in še pravočasno prišli na začetek prireditve.

Po končani prireditvi smo si ogledali ostanke letala, bili deležni bogate pogostitve prebivalcev Gradenca, se zbrali na začetku vasi in se odpravili spet peš domov. Šli smo po drugi poti in mimo Trških njiv spet prišli v Žužemberk. Bil je lep čisto pomladni dan, med potjo smo videli v daljavi, mimo še vedno golih dreves, naše lepe Alpe, dolino Krke in okoliške griče.

Ko smo prečkali cesto, nas je moški v čakajočem avtomobilu nagovoril: »Glej četica partizanov!« Mogoče, saj duh druge svetovne vojne še vedno živi v teh krajih, a mi smo pohodniki in nas politika prav nič ne zanima.

Miran iz Boršta