Izlet na primorsko

Minil je težko pričakovani izlet Športnega društva Stavča vas… V soboto, 19. januarja, smo se odpravili proti primorski, natančneje na posestvo Brič. Ogledali smo si posestvo, vinograde, klet, vodni izvir, apartmaje, celoten proces pridelave kakovostnega vina – od stiskanja grozdja do stekleničenja, med tem pa degustirali različne sorte ter se prepustili užitkom obilnega briškega narezka suhomesnatih dobrot s sirom, olivami in olivnim oljem.

Nekja minut pred osmo uro zjutraj smo se zbrali na vasi in z avtobusom poeljali proti dvoru, kjer so nas pričakali prijatelji iz Dvora ter nato veselo odšli proti primorski. Prvi postanek je sledil na polovici poti, kjer smo se dodobra razigrali in zapeli ob zvokih ene in edine frajtonarce. Pot nas je vodila proti Kopru in nato na posestvo. Z malo truda in iskanjem prave poti smo le prišli na posestvo, kjer nas je pričakal vodič s prvo sorto belega vina.

Sledil je ogled posestva z razglednega stolpa ter nekaj strokovne razlage. Nato smo se sprehodili k izviru vode in v apartmaje, kater so zgrajeni za prijatelje lastnika posestva. Naslednja točka ogleda je bil prostor, kje stiskajo grozdje. Vsi navdušeni nad velikostjo stiskalnic smo se sprehodili v prostor, kjer stekleničijo vino. Sledil je ogled kleti in ogromnih kovinskih cisteren ter kleti, kjer zori kakovostno vino Barik.

Po ogledu posestva, smo se zbrali v skupnem prostoru, kjer nas je pričakal narezek, pravih Briških dobrot. S harmoniko smo nadaljevali prijetno vzdušje ob kaminu ter kramljali o doživetjih na posestvu.

Pozno popoldne smo se odpravili domov, dan pa zaključili v McDonaldsu na hitri večerji.

Vir: ŠD Stavča vas

Rok Zupančič