Izlet Društva upokojencev Dvor po Dolenjski

Društvo upokojencev Dvor je 17. oktobra pripravilo prijeten izlet po Dolenjski. Program je združeval zgodovinsko in kulturno dediščino te lepe slovenske regije in nas navduševal nad ustvarjalnostjo naših prednikov.

Začetek dneva se je odvil z vodenim ogledom Železo-livarskega muzeja na Dvoru, ki ohranja nekdanji sloves železarne in železolivarne tedanje Avstro-ogrske. Razstavljeni predmeti so  nas popeljali v zgodovino domačega kraja.

Naslednja postaja našega izleta je bil sodobno in interaktivno zasnovan muzej, Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči. To je bilo posebno doživetje za ljubitelje slovenske narodne glasbe, saj smo se seznanili z življenjem virtuoza na diatonični harmoniki in z njegovo bogato kariero pri nas in v tujini. Kot pravi Dolenjci smo in ob zvokih harmonike tudi zapeli.

Kulturno bogatenje smo nadaljevali proti Marijinemu svetišču na Zaplazu. Sloves te božje poti je bil tako velik, da so ji dolgo časa pravili dolenjske Brezje. Občudovali smo arhitekturno lepoto in okrasje, ki je pravi umetniški zaklad.

S hribčka s čudovitim razgledom po okoliški pokrajini smo pot nadaljevali do kmečkega turizma Fajdiga. Sedeč ob mizah v lepem naravnem okolju smo se družili, si izmenjavali vtise, vzbujali spomine in se okrepčali z okusnim tradicionalnem slovenskim kosilom.

Izlet nas je prijetno povezoval in se veselimo naslednjega.

Zapisala:  Majda Turk
Foto: Anica Kmet