Dobrodelni dogodek v družbi lutk in predsednice Društva za zaščito živali Novo mesto

13. marca 2023, smo preživeli v družbi knjižničark s Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, ki so za naše najmlajše uprizorile lutkovno predstavo Mojca Pokrajculja.

Koroška ljudska pripoved govori o Mojci Pokrajculji, ki med pometanjem hiške najde krajcar in si zanj kupi piskrček. V njem ponudi zavetje veliko živalim, saj je zunaj zelo mraz in brije burja. Preden pa živali spusti v piskrček, ji morajo te zagotoviti, da znajo delati nekaj koristnega. Lisica je šivilja, volk  mesar, medved čevljar, zajček je krojač in jelen drvar. Zjutraj Mojca pošlje živali na delo, ona pa ostane doma. Volk je poskrbel za večerjo – med, ki ga je prinesel, je Mojca shranila v piskrček. Sredi noči pa je lisica hlinila, da jo boli trebuh. Mojca ji je svetovala, naj gre v kuhinjo in si skuha čaj. Namesto, da bi si lisica skuhala čaj, je polizala ves med. Zjutraj je v kuhinji zaradi izginulega medu nastal prepir. Da bi ugotovili, kdo ga je polizal, so se živali polegle pred hišo na sonce in tistemu, ki bo med prilezel iz ust, bo tat. Lisička je takoj, ko ji je med prilezel iz ust, z njim namazala zajčka. Ko se je zbudila, je videla, kako ostale živali lovijo nedolžnega zajčka. Ta si je med begom polomil sprednje tačke in od takrat naprej imajo vsi zajčki prednje noge krajše od zadnjih.

Lutkovna predstava  govori o živalih in tudi po predstavi smo govorili o njih. V goste smo povabili tudi predsednico Društva za zaščito živali Novo mesto, Vesno Plavec. Otrokom je na zanimiv način predstavila in obrazložila kaj naredimo živalim, če jih srečamo v naravi, kako se pravilno obnašamo v gozdu, o primerni oskrbi in prehrani za živali in o pomenu sterilizacij ter kastracij. Otroci so z zanimanjem poslušali in odgovarjali na vprašanja. Videti je bilo, da o ogovornem lastništvu domačih ljubljencev že veliko vedo.

Že na povabilu smo objavili, da bo dogodek Kulturnega društva Dvor dobrodelen. Ves izkupiček prostovoljnih prispevkov smo donirali oz. namenili Društvu za zaščito živali Novo mesto. Društvo je v zadnjem času veliko pomagalo našim prostoživečim in brez-lastniškim mačkam v Suhi krajini, zato smo se na ta način zahvalili za njihovo plemeniti dejanje. Namesto vstopnine so otroci in spremljevalci prinesli tudi hrano za hišne ljubljenčke. Tako mokro kot suho, pesek, praskalnik, priboljške … Predsednica je bila donacije zelo vesela in prav gotovo bodo vse zbrano pametno uporabili.

Veseli smo, da smo na »en mah ujeli kar tri muhe«. Razveselili smo otroke, jih poučili ter razširili obzorje, hkrati pa smo bili tudi dobrodelni.

Besedilo in foto: Jadranka Meglen, KD Dvor