Čebela Mihaela, povej … predstavitev slikanice

Ob praznovanju noči knjige smo združili moči Kulturno društvo Dvor, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto in Ivanka Zagorc, avtorica slikanice Čebela Mihaela, povej… ter njen ilustrator Rožle Matko. Srečanje  z otroci in njihovimi starši smo pripravili v večnamenski dvorani na Dvoru.

Otroke sem s kamišibaj predstavo Košatorepi veveriček Timi razveselila knjižničarka Brigita. Zgodba predstavlja primer, s katerim otrokom prikažemo pomen prijateljstva tudi med tistimi, medsebojno različnimi in drugačnimi. Pravljica je avtorsko delo knjižničarke Alenke Murgelj iz Novega mesta, prelepe ilustracije pa so delo Maje Grabrijan.

Sledil je kratek kviz o čebelah, pri katerem se je pokazalo, kako veliko in kako dobro otroci poznajo čebele in njihovo življenje, za kar je zaslužno tudi suhokranjsko okolje  in čebelnjak Medo pri podružnični šoli Dvor, za katerega otroci skrbijo skupaj s čebelarjem pri čebelarskem krožku. Lahko rečemo, da je za čebelarsko tradicijo v našem kraju poskrbljeno.

Avtorica Ivanka Zagorc je otrokom prebrala svojo knjigo, že omenjeno Čebela Mihaela, povej…, ter jih na koncu seznanila še z zanimivostmi iz čebeljega življenja. Ker je slikanica dvojezična, se bodo otroci z njo lahko spoznavali tudi v angleškem jeziku, če ne drugače, ko bodo malo starejši.

Ilustrator, domačin, Rožle Matko je otroke zabaval skozi delavnico ilustriranja. Pokazal je, kako narisati čebelo Mihaelo po korakih, in ne samo to, skupaj z otroci se je uril v risanju le-te z zaprtimi očmi.

Nagrada otrokom je bila pobarvanka čebele in sladko presenečenje.

Praznih rok niso ostali niti starši. Za zaključek so lahko poslušali pravljico za odrasle, ki govori o pozabljivi belouški in s katero sem navezala na pomen družinskega branja, preživljanja prostega časa z obiskom knjižnic in ustvarjanja trajnih spominov posameznemu otroku.

Po koncu programa so obiskovalci knjigo lahko kupili, avtorja pa sta na željo vanjo zapisala posvetilo.

Lahko rečemo, da je praznovanje s knjigo, za knjigo, ob knjigi, odlično uspelo. Hvala vsem sodelujočim in obiskovalcem.

 

Besedilo: Brigita Lavrič, članica KD Dvor in knjižničarka
Foto: Jadranka Meglen, članica KD Dvor