Akvarij pod žužemberškim gradom - Suhokranjske novice
Akvarij pod žužemberškim gradom, 03. 09. 2020

Prebivalci Žužemberk se lahko brez slabe vesti ponašamo z (naj)slikovitejšimi lehnjakovimi pragovi na reki Krki. Najlepše jih je opazovati z novega mostu, kjer pogled seže od, vse bolj priljubljene Loke, pa do mogočnega gradu na pečini. Tu pogosto opazimo ribiče, ki preizkušajo svoje lovne sposobnosti in namakajo trnke. Včasih se mimo pripelje tudi kateri kajakaš ali celo večja skupina raftarjev. Nedvomno je tukaj potencial za različne športne in druge dejavnosti.

Kako pa je pod vodo? Tik pod slapom se nahaja – med potapljači dobro poznan – tolmun, ki sega 5 metrov v globino ter 20 metrov v širino in dolžino. Pravimo mu kar akvarij in kdor je kdaj pogledal vanj, mu je bilo hitro jasno, zakaj takšno ime. V njem so svoje zatočišče našle številne ribe, ki se iz dneva v dan poigravajo z mehurčki pod žuborečo vodo. Le redko so zgodi, da je voda mirna, bistra in dovolj varna za potop. Letošnjega avgusta so bili vsi ti pogoji zadoščeni, zato lahko nekaj zanimivih trenutkov podelim v spodnjem videoposnetku. Prepoznate katero ribo?

Rok Z.

 Prijava na elektronske novice

Tedenske novice na vaš e-mail naslov.
Suhokranjske novice
Medij Suhokranjske novice je vpisan v razvid medijev Ministrstva za kulturo RS pod številko 2335.
Kontakt

info@suhokranjske-novice.com

Powered by 3RZ.si

Namen in cilj portala

Portal je namenjen obveščanju in izobraževanju prebivalcev na območju Suhe krajine (občine Žužemberk in okolice) z vsem, kar se v njihovi bližini dogaja in kar je v javnem interesu. Cilj portala je ažurno objavljanje objektivnih in celovitih informacij, ki so v skladu z Zakonom o medijih (Zmed).

×
#dogaja