Pravljice, basni in pripovedke v Poganci

Ob svetovnem dnevu turizma smo člani literarne skupine Turističnega društva Suha krajina pripravili srečanje z branjem v gozdu pri izviru Poganka. To je pozabljena bistra luža in nekdanje napajališče v gozdu blizu Gradenca.

Izredna ideja združitve sprehoda po gozdnih poteh in kulturnega dogodka branja pravljic, basni in pripovedk v idiličnem okolju dreves, grmovja, ježic repinca in bistre vode izvira Poganke. Za prvo srečanje te vrste je bila udeležba sicer skromna, a vseeno raznolika in prijetna. Brali smo manj znana besedila za najmlajše in tudi odrasle poslušalce. Primož je povedal basen o zajcu in ježu kar na pamet in s tem potrdil, da kultura ni le pisana beseda. Tako kot včasih se bo tudi ta basen prenašala skozi leta od ust do ušes. Jeseni je dan kratek in narava se zgodaj pripravi na počitek. Tudi mi smo se poslovili in odšli domov s spomini na prav lep, pravljični dogodek daleč od kulturnih dvoran. Bili smo doma, v naravi.

Pri nas imamo prav veliko čudovitih naravnih lepot. Vsi kulturni in turistični dogodki niso le za v zaprte dvorane in razkazovanje prestižnih toalet. Kultura je v lepoti duše, v izrazu trpljenja in užitkov umetnika. Melodije besed se ne da samo zapreti v knjigo, radjo in televizijo. Pesem in proza sta oblika svobode. »Vrzi pesem v svet…«, kot je nekloč zapisal Oton Župančič.

besedilo in slike: Miran Jenko