Turistično društvo Suha krajina na 22. Grajskih igrah na Ptuju

V začetku septembra se večino slovenskih srednjeveški skupin sreča na grajskih igrah na Ptuju. Letos nas je bilo nekaj čez 180 vitezov, grajske gospode in burkežev iz Slovenije, Hrvaške in iz pobratenega nemškega mesta Burghausen.

Zbrali smo se na ptujskem gradu, pozdravili viteze, gospodo domačinov in drugih krajev, potem pa smo v povorki odšli proti centru mesta. Pred mestno hišo smo se zbrali in se poklonili županji mesta Ptuja. Program je vodila predsednica društva Cesarsko kraljevi Ptuj Marija Hernja Masten, profesorica, zgodovinarka in dekle za vse, županja Urška Gajšek pa nam je letos poklonila posebno pozornost, saj je bila oblečena v svečano srednjeveško obleko. Po pozdravu in obhodu vseh udeležencev smo se še nekaj časa potikali po starih ozkuh ulicah in pozivali mimoidoče na prireditve, ki se bodo odvijale popoldne na gradu. Največ nas je bilo pred prostori Turističnega društva Cesarsko kraljevega Ptuja, tudi zaradi osvežilnih pijač, ki so jih ponujali, saj je bil letošnji začetek septembra zelo vroč.

Igre so se odvijale v gradu, ker se mestna oblast boji, da se bo prireditveni prostor za gradom podrl, ker so se začeli  kazati plazovi pod grajskim obzidjem. Malo utesnjeni v dvorišču gradu smo odplesali svoj program, navdušili kneza in kneginjo, obiskovalce in se predali uživanju ob programu drugih skupin.

Pogovarjali smo se s prijatelji, obujali spomine, premlevali osnutke planov za naprej in si obljubili, da se spet vidimo na naslednji prireditvi. Tudi v Suhi krajini.

napisal in slikal: Miran Jenko