19. srečanje na tromeji

V nedeljo, 8. septembra, je bilo na Svetem Petru spet živahno. Tokrat še malo bolj kot vsako običajno nedeljo, saj je potekalo že 19. srečanje občanov in županov na tromeji občin Dolenjske Toplice, Kočevje in Žužemberk. Tokratna gostiteljica je bila občina Dolenjske Toplice, ki poskrbela za topel obrok in pijačo, člani Planinske skupine Dvor pri PD Krka pa za brezhibno organizacijo dogodka.

Obiskovalci so prišli peš iz treh izhodišč, Podgozda, Lašč in Podhoste. Iz slednjega izhodišča je prišel v družbi sokrajanov tudi župan občine gostiteljice, ki se je hudomušno pošalil na račun podnebnih sprememb, ki med drugim povzročajo, da z leti za isto pot porabimo vedno več časa. Tudi župan občine Žužemberk s podžupanoma ter podžupan in kandidat za novega župana občine Kočevje so si vzeli čas za obisk srečanja, druženje s svojimi občani in kolegi drugih občin. Vsi so pohvali organizacijo dogodka, nadaljevanje dolgoletne tradicije, zgledno vzdrževanje priljubljene planinske postojanke, ki je vsako leto bogatejša za kašno novo pridobitev. V zadnjem letu so bile na novo urejene sanitarije ter obnovljen stolp, ki je sedaj varen za vzpon in uživanje v razgledih.

Dogodka se je udeležilo okrog 150 obiskovalcev, vsaj še 50 pa je bilo takih, ki so Sveti Peter zapustili že pred formalnem začetkom srečanja. Vreme je bilo odlično za hojo in druženje v naravi, čeprav je nekatere prav zaradi ugodnih pogojev zadržala trgatev. Vzdušje je bilo kot običajno na Svetem Petru zelo prijetno, »za polnit baterije« kot radi rečemo, zato se pohodniki in obiskovalci radi zadržijo in podružbijo, še posebej z ljubitelji Svetega Petra iz Planinske skupine Dvor, ki se na 888 metrov visok vrh Suhe Krajine povzpnejo bolj ali manj vsako nedeljo.

Srečanje bo naslednje leto staro že dve desetletji. Če je bilo na začetku rečeno, da je to stvar nekaj zanesenjakov, danes ni več tako. Tako kot postojanka na Svetem Petru živi in raste, kljub menjavam oblasti v občinah in menjavam generacij v Planinski skupini Dvor, tudi srečanje na tromeji ostaja priljubljen dogodek ob začetku jeseni v Suhi Krajini. Nekateri pridejo na ta dan na Sveti Peter vsako leto, nekateri prvič in vsi pravijo, da ne zadnjič, če tudi kakšno drugo nedeljo. Kot je poudaril vodja Planinske skupine Dvor, se zavetišče na Svetem Petru za skupine odpre tudi čez teden po predhodni najavi.

Zgodba Svetega Petra živi izključno na prostovoljstvu, zato je tako trdna in se prenaša iz generacijo v generacijo, kar tudi občine in njihova vodstva cenijo. Naj tako ostane in »zgodba Sveti Peter« bo tekla dalje.

Valerija Vidmar

PD Krka – PS Dvor